Ne dvostuki nego trostruki aršini na bh.terenima

... navijači koji sebe nazivaju Horde Zla ne uklone zastavu na kojoj je pisalo "Armija RBiH" postavljenu u čast zbog godišnjice osnivanja jedne od komponenti Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Odmah nakon utakmice od strane sarajevskih medija, kao i FK Sarajevo, navijača Sarajeva... osuli su paljbu po ovome sucu. Postavljene su fotografija sa utakmica iz Banja Luke i Istočnog Sarajeva gdje domaći navijači također veličaju jednu od komponenti Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, ali ovaj put vojske Republike Srpske.

Ovaj tekst ipak ne pišem zbog ovih gore, nego upravo zbog ovih trećih. Izgleda da je sudac Ognjen Valjić ovo odlično primijetio i tek nakon što je zastava uklonjena pustio da se utakmica odigra. Da se ovo nije desilo zasigurno se mnogi ne bi sijetili slične situacije odigrane dana 09.04.2009. godine u Mostaru.

Da dobro ste pročitali, prije više od 3 godine. Taj dan su u Mostaru igrali svoj gradski derbi Zrinjski i Velež. Na stajanju među navijačima Zrinjskog zaviorila se zastava HVO također komponente Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Sudac Midhad Arnautović nije želio početi drugo poluvrijeme dok se ta "sporna" zastava ne ukloni.

Navijači su bili tvrdoglavi, a tek nakon više molbi od tadašnjeg kapetana Zrinjskog Maria Ivankovića i Krešimira Kordića navijači su uklonili zastavu i drugo poluvrijeme je nakon dužeg kašnjenja započelo. Mnogi navijači Zrinjskog i danas se sa gorčinom toga sjete isto kao i zabrana postavljanja zastave svoga naroda na stadionim u Sarajevu, Tuzli, Zenici...

Mislite li da su tada sarajevski/federalni mediji tome dali pažnje. Ne nisu jer ih to tada nije interesiralo. Nije se radilo da izvinete o njihovoj guz***. I nakon te utakmice, ali i prije, na utakmicama koju igraju u Mostaru bošnjački klubovi sa Zrinjskim donosi se i postavlja i zastava Armije RBiH i zastava sa ljiljanima i to nikome u Mostaru ne smeta, niti smije smetati jer su to zastave pod kojima živi jedan dio naroda Bosne i Hercegovine.

Ipak, ona zastava koja na sebi ima simbol drugog odnosno trećeg naroda je "zabranjena" u Sarajevu, Zenici, Tuzli... Dok svi ne progledaju ovako će biti i navijačima, ali i svima u ovoj državi zvanoj Bosna i Hercegovina.

Članak o zabrani postavljanja zastave HVO-a iz Slobodne Dalmacije

Hercegovina.info