Navijanje ‘ubija’ opseg struka, seks, jetru i bankovni račun

... za neku momčad, loše djeluje na opseg struka, bankovni račun i jetru!

Istraživanje što ga je provela organizacija "Diet Chef" otkrilo je čiji navijači imaju najlošije navike tijekom nogometne sezone, pa se pokazalo kako među fanovima svih klubova u Premiershipu navijači londonskoga Chelseaja piju najviše piva, 48 posto njih kažu kako piju tijekom utakmica, a prosječna konzumacija je četiri pinte po susretu, što je nešto više od dvije litre. Kao rezultat toga ispijanja unesu 1200 kalorija samo od piva za vrijeme jedne utakmice.

Navijači Arsenala najviše zanemaruju svoje partnerice, 63 posto njih priznalo je kako tijekom nogometne sezone provode više vremena s prijateljima nego s osobama koje vole. Gotovu hranu iz pubova i zalogajnica tijekom sezone najčešće jedu navijači Manchester Uniteda, njih 53 posto jedu takve gotove obroke tri puta tjedno.

Kockari i pušači

Navijači West Hama pokazali su se kao najveći kockari, u prosjeku u kladionicama potroše 25 funta po svakoj utakmici svoga kluba. Oni i najviše puše, 35 posto fanova West Hama puši na dan utakmice voljenoga kluba. Istraživanje je pokazalo i kako se navijači Manchester Cityja najviše udebljaju tijekom nogometne sezone, 34 posto kaže kako "nabace" jedan konfekcijski broj do kraja zime. Biti u braku ili vezi s navijačem Tottenhama ne djeluje privlačno, 23 posto njih priznalo je kako zanemaruju seksualni život tijekom sezone.

A nogomet ima loš utjecaj i na obiteljski život, oko 38 posto ljubitelja najvažnije sporedne stvari na svijetu propušta obiteljska okupljanja i izlaske kako bi mogli otići na utakmicu. I konačno, 52 posto ljubitelja nogometa kaže kako tijekom sezone odustaju od pokušaja da se zdravo hrane, a 40 posto njih odustaje od vježbanja. Iz "Diet Chefa" kažu kako je bilo zanimljivo vidjeti koliko nogomet znači muškarcima u Britaniji i na kakve su kompromise spremni kako bi mogli pratiti utakmice momčadi za koje navijaju. Istraživanje je pokazalo i koliko je jednostavno udebljati se, pri čemu mnogi muškarci nisu svjesni da to redovito "uživanje" u brzoj hrani i alkoholu može nanijeti trajnu štetu njihovu zdravlju.

Tijekom nogometne sezone najlakše je posegnuti za najbržim i najčešće najnezdravijim prehrambenim opcijama, ali nutricionisti vjeruju kako ipak mogu utjecati na nogometne navijače i pokazati im kako uživanje u nogometu ne moraju pratiti loše navike. I dok Britanci sada znaju kakve loše navike imaju navijači određenih klubova, mi još nemamo takve konkretne podatke, ali jako dobro znamo da ovdašnji ljubitelji nogometa nimalo ne zaostaju za onima s Otoka.

Svakih nekoliko dana možemo se uvjeriti kolike količine piva i drugih pića ispijaju, primjerice, navijači Hajduka, te potom uriniraju gdje god stignu. A jedini precizan podatak koji se uz njih može vezati su deseci tisuća kuna u domaćim i deseci tisuća eura u europskim okvirima, koje Hajduk mora svako malo plaćati zbog njihove sklonosti pirotehnici i drugim "nestašlucima".

Slobodna Dalmacija