Navijački neredi u Mostaru: Posljedice su poznate, što je sa uzrocima?

Naš portal je upozorio što bi se moglo desiti već 5 dana prije odigravanja utakmice, citat iz našeg teksta:

"Treba li vas podsjećati da je prošli derbi pod Bijelim Brijegom protekao bez ikakvih incidenata i na njemu su nazočili gostujući navijači. Nasuprot njima navijači Zrinjskog su do sada svaki puta izigrani pri odlasku na Gradski derbi, pa sve vodi tome da će se to i ovaj puta dogoditi. Ono što navijači Zrinjskog žele jeste isti, nikako povlašten položaj u gradu i prigodu da jednom u životu normalno gledaju utakmicu svoga kluba u Vrapčićima".

Nakon svega navijači Zrinjskog su opet izigrani i velika većina njih nije nazočila utakmici u Vrapčićima. Uoči utakmice dogovoreno je da navijače Zrinjskog u Vrapčiće odvezu tri autobusa, a na mjesto polska došla su samo dva. Prije toga policija je imala popis od nekih pedesatak ljudi koji ne mogu ići na utakmicu (nije poznato po kojem zakonu).

Kada su se nakon iscpne provjere dva autobusa prepunila navijačima, na mjestu polaska ostalo je još stotinjak Ultrasa. Nakon svega autobusi su ipak krenuli prema odredištu, ali su nedugo zatim stali, te su iz njih su izašli svi navijači. Njima su pridružili i oni koji su ostali bez prijevoza, te su pošli pješke prema stadionu u Vrapčićima.

Poslije toga uslijedile su ružne scene o kojima se pisalo nadugo i naširoko u svim medijima. Te scene opet su Mostar dovele u crne kronike, a to je nekome očito i bio cilj. Posljedice se znaju, a što ja uzrocima. Navijači Zrinjskog se pitaju na osnovu kakvog zakona se može nekome zabraniti i onemogućiti sloboda kretanja? (u ovom slučaju odlazak na utakmicu). Svi navijači sa famoznog popisa su do tada bez ikakvih prepreka i zabrana išli na utakmice svog kluba po čitavoj BiH, ali i van granica države.

Nakon nereda uslijedila je policijska akcija uhićenja navijača i opet su prvi na udaru bili navijači sa popisa. Mnogi od njih su privedeni u policiju iako nisu niti pokušali ići u Vrapčiće, niti su učestvovali u bilo kakvim neredima. U našu redakciju javili su se navijači koji su privedeni i koji su ogorčeni postupcima policije prema njima.
Navijači Zrinjskog ni ovaj puta nisu mogli normalno gledati utakmicu svoga kluba u Vrapčićima i zbog toga utakmicu Velež-Zrinjski nikako ne možemo nazvati Gradskim derbijem jer ona to i nije ni u jednom smislu. Da nije bilo već spomenutog popisa i zabrana sasvim sigurno se ništa ružno ne bi ni desilo, ali ostaje pitanje kome bi odgovarala utakmica bez nereda i bez Mostara na naslovnicama crnih kronika.

HERCEGOVINA.info