FOTO  Navijačka priča iz Mostara: Tko je tko u Gradskom derbiju

Gradski derbi, HŠK Zrinjski, FK Velež

Dolaskom rata izbjegao sam prvo u Italiju, a zatim u Njemačku gdje sam vidio što znači navijačka kultura. Vratio sam se u Mostar prije desetak godina i na nagovor prijatelja otišao u Vrapčiće na utakmicu Veleža koju su ovi igrali sa NK Široki Brijeg. Tada sam vidio da taj Velež nema ništa sa onim klubom za koji sam ja navijao, a navijači još manje.

Od tada pa sve do jučer nisam ni kročio na neku utakmicu u BiH, ali sam odlučio pogledati Gradski derbi prije svega zbog navijača, i medijskih natpisa o njima uoči utakmice. Na to sam se odlučio i kada sam pročitao na vašem portalu kako na Zrinjski i Velež gleda jedan mladi čovjek, koji je ujedno i predsjednik Unije studenata. Odmah moram reći da sam dijete iz miješanog braka, te da nisam navijač ni Zrinjskog, a niti ovog i ovakvog Veleža.

Grad je spreman dočekao derbi, i sama nazočnost policije na gradskim ulicama od ranih jutarnjih sati ulijevala je nadu da će konačno jedna utakmica između Zrinjskog i Veleža proći bez incidenata. Smjestio sam se u ćošku stajanja kako bih mogao pratiti obije navijačke skupine i njihove reakcije u pojedinom momentima utakmice. Očekivao sam veći broj navijača Veleža, dok su navijači Zrinjskog došli u pristojnom broju. Utakmica je bila slaba, i jedino što je vrijedno spomena jeste ta navijačka atmosfera sa stadiona. Ispočetka su se navijači Veleža ponašali korektno, ali vrlo brzo su počeli skandirati o ubijanju, ustašama i slično, što sasvim sigurno kolega predsjednik Unije studenata neće nigdje napisati.

Navijači Zrinjskog uz repertoar pjesma podrške svom klubu u par navrata su rivalima pjevali pjesme o Severini, i to je u neku ruku simpatično, i odgovorno tvrdim da se sa stajanja nije čula nikakva pjesma koja bi pozivala na ubijanje ili vrijeđala neki narod. Sa suprotne strane to nije bio slučaj, i čudim se kako je osiguranje dozvolilo unos zastave Armje BiH na stadion.

U drugom dijelu navijačka atmosfera se užarila, a kako je igra odmicala bilo je  sve vrelije među navijačkim grupama. Navijači Zrinjskog su napravili pravu dimljadu zbog koje je utakmica prekinuta, a gosti su pokazali parolu kojom su obilježili Dan državnosti BiH. Ultrasi su na to uzvratili pjesmama o Hrvatskoj, ali opet ne vrijeđajući nikoga. Utakmica se bližila kraju i gosti su izvedeni sa stadiona, a domaći navijači su bodrenjem vodili i odveli svoj klub do pobjede. Na kraju slavlje domaćih navijača uz pjesmu cijelog stadiona, što ja osobno nisam doživio još od dana kada sam bio u Italiji i gledao njihovo prvenstvo.

Zadovoljan sam i što je sve prošlo bez ikakvih incidenata i nereda, te da konačno Mostar dobije derbi , nakon koga će se pričati o lijepim stvarima, a ne o navijačkim izgredima i razbijenim glavama. Nadam se da je utakmici nazočio i kolega student, te da će ovaj puta na svom profilu napisati ispriku Zrinjskom i njegovim navijačima, a pozabaviti se repertoarom svoje navijačke skupine. Možda će ova istina nekoga zaboljeti, posebno moje prijatelje koji su i sada u dijaspori, ali i dalje žive u onim godinama prije rata.

Hvala na ustupljenom prostoru

Podaci o piscu teksta poznati redakciji portala Hercegovina.info