Navijači Sarajeva definitivno bojkotiraju 96. gradski derbi

Premijer liga BiH, FK Sarajevo, FK Željezničar, koševo, navijač, Sarajevo, Horde zla, napad, FK Sarajevo, Horde zla, pirotehnika, FK Sarajevo, Horde zla, obračun
Nakon sastanka kojeg su održali navijači FK Sarajevo, donesena je definitivna odluka o bojkotu nedjeljnog 96. vječitog debija. Iz tabora Bordo tima su podržali ovu odluku.

Navijači Sarajeva dobili su isti broj ulaznica kao i na 84. gradskom derbiju, sa tom razlikom što je povećan kapacitet na istočnoj, betonskoj tribini, a preolovljen broj predviđenih mjesta na sjevernoj tribini.

Ipak, navijači Bordo tima zahtjevali su isti broj mjesta na sjevernoj tribini kojni su imali i na posljednjem gradskom derbiju igranom na Grbavici.

"Nogometni klub Sarajevo u potpunosti razumije i podržava odluku naše najveće navijačke skupine da bojkotuje prisustvo utakmici Željezničar - Sarajevo, koja se igra u nedjelju. Članovi naše Uprave osobno su se uvjerili u mizerne uvjete koji su našim navijačima ponuđeni za praćenje utakmice na stadionu Grbavica, a koji ne udovoljavaju ni elementarnim standardima sigurnosti niti udobnosti", saopćeno je iz FK Sarajevo.

Prijenos na ekranu stadiona Koševo

Najavljeno je i to da će navijači Sarajeva susret moći pratiti na ekranu stadiona Asim Ferhatović Hase, koji će biti postavljen na sjevernoj tribini.

Situacija neodoljivo podsjeća na derbi iz listopada 2004. godine kada su navijači Željezničara, zbog najavljenih visokih cijena ulaznica, bojkotirali derbi, a prijenos susreta gledali na sjevernoj tribini stadiona Grbavica.

Saopćnje Udruženje navijača Nogometnog kluba Sarajevo:
Poštovani,

Ovim putem želimo da obavijestimo cijelu nogometnu javnost grada Sarajeva i čitave Bosne i Hercegovine o stavu UNFKS u vezi sa nastupajućom utakmicom XI kola PLBiH, koja je na rasporedu u nedjelju 24.10.2010. godine.

Imajući u vidu da je uprava Nogomentnog kluba Željezničar za navedenu utakmicu donijela odluku da gostujući navijači dobiju ukupno 3.000 karata, od kojih je 1.500 planirano za dio sjeverne tribine, a 1.500 za dio istočne tribine, ukazujemo na sljedeće neosporne činjenice:

Uobičajeni gostujući odjel na sjevernoj tribini stadiona Grbavica, na kojem su inače smješteni svi gostujući navijači nije predviđen za broj od 1.500 ljudi, niti u istom postoje adekvatni uvjeti za prijem istih. Također, predviđena tribina istok je neuvjetna i u potpuno ruševnom stanju i kao takva je inače zatvorena za gledatelje, te bi smještajem predviđenog broja navijača na tu tribinu, došlo do ugrožavanja, kako njihove sigurnosti, tako i sigurnosti ostalih učesnika derbija.

Ukoliko bi se taj predviđeni broj navijača, koji bi neosporno prisustvovali utakmici, smjestio u taj prostor, utakmicu bi pratili u potpuno nehumanim uvjetima nedostojnim jednog sportskog događaja, pogotovo nogometnog spektakla kakav je sarajevski derbi. Svjedoci smo događanja koja su se odigrala na prethodnom derbiju sarajevskih rivala igranom na Grbavici, te mnoštva intervencija ekipa hitne pomoći na navedenom dijelu stadiona, a koji su prouzrokovane nedostatkom prostora i prenatrpanošću navedenog dijela tribina.

Istina je da se stadion Grbavica ne može kapacitetom niti infrastrukturom porediti sa stadionom Asim Ferhatović Hase, ali se ne možemo oteti dojmu da je uprava Željezničara mogla i morala u mnogome bolje organizirati prijem i smještaj gostujućih navijača, a sve u cilju očuvanja duha jedinog istinskog bh derbija. I pored navedenih činjenica, uprava Željezničara za predstojeći derbi donosi odluku da se gostujući odjel smanji za trećinu prostora koji nam je bio dodijeljen na prošlogodišnjem derbiju.

Ova odluka je i povod za naše saopćenje. UNFKS ovim putem želi da pozove sve navijače FK Sarajevo da predstojeći derbi u potpunosti bojkotiraju, u smislu prisustva na stadionu Grbavica. Bojkot će biti služben ukoliko na sutrašnjem sastanaku uprava klubova i nadležnih institucija bude potvrđena odluka o broju karata i raspodjeli prostora koji je predviđen za gostujuće navijače bude konačna.

Koristimo priliku da apeliramo na upravu Željezničara i sve ostale relevantne faktore koji su uključeni u ovu situaciju, da još jednom preispitaju odluku, koja ukoliko ostane kakva i jeste, ima za posljedicu uništavanje institucije gradskog derbija, desetljećima povijesti sportskog i navijačkog rivaliteta naša dva najveća kluba. Sama činjenica da se gradski rivali bore za vrh premijerligaške tablice doveo je zanimanja oba navijačka tabora, kao i cijele nogometne javnosti do samog vrhunca, te bi u slučaju da jedan od ta dva tabora izostane sa navedenog spektakla, u cijelosti pokvarila atmosferu u gradu i na samome stadionu, a što vjerujemo nije nikome u interesu.

Imajući u vidu navedeno, nadamo se da će uprava Željezničara, kao jedina odgovorna za cjelokupnu situaciju, imati razumijevanja i želje da se draž sarajevskog derbija očuva na najbolji mogući naćin.

Za sve dodatne informacije, molimo Vas da se obratite odgovornima, a u ovom slučaju ponavlajmo da je to uprava NK Željezničar.

S poštovanjem,

UNFKS

radiosarajevo.ba