Navijači čuvajte se! Neizlječiva bolest prijeti na SP

Da ova raširena pošast u Brazilu nije uopće bezazlena potvrđuju i stručnjaci.

Dok navijači sa svih strana planiraju skupo i daleko putovanje na najveću nogometnu smotru, pa tako i neki u Hrvatskoj, brazilski zdravstveni radnici svoje su snage usmjerili na obuzdavanje bolesti koja bi mogla biti ozbiljna prijetnja svima na Svjetskom prvenstvu.

Reporterka Al Jazeere Lucia Newman donosi priču o iscrpljujućoj bolesti za koju još nema cjepiva, najlakše se širi u velikim skupinama ljudi, a prenose je komarci vrste Aedes Aegypti koji se mogu naći u cijelom Brazilu.

"Kad se razbolite, osjećate se kao da ste primili anesteziju, ne možete ustati iz kreveta. Nevjerojatno je da komarac može tako oboriti čovjeka", opisuje simptome stanovnica Rio de Janeira Clarisse Resende.

Brazilske vlasti pokušat će prije početka prvenstva uništiti legla komaraca, jer bolji način za obuzdavanje epidemije zapravo i ne postoji.

"Ako je vrijeme toplije, komarci su aktivniji. Više se razmnožavaju i hrane. U Riju je temperatura uvijek blaga i pogoduje komarcima. Ako otkrijemo da na nekom mjestu ima inficiranih komaraca, odemo tamo i pokušamo ih eliminirati", objašnjava Davis Ferreira, stručnjak za denga groznicu.

Posebno upozoravajuće za hrvatske navijače zvuči podatak da je jedno od najrizičnijih područja grad Manaus, gdje Hrvatska igra drugu utakmicu protiv Kameruna 18. lipnja.

"Navijačima koji planiraju ići u saveznu državu Manaus, na području Amazone, u kojem je česta i malarija, trebat će više od spreja protiv insekata. Lokalni zdravstveni dužnosnici preporučuju im da prije toga prime cjepivo protiv žute groznice", javlja za Al Jazeeru Lucia Newman.

Sportski.net/T.H./Al Jazeera