Napokon je i službeno: Ovo su novi dresovi hrvatske reprezentacije, rezervni je veliki hit!

hrvatski dresovi

Malo manje od tri mjeseca uoči početka Svjetskog prvenstva 2018. službeno je predstavljen dres hrvatske reprezentacije, deseti po redu u suradnji s Nikeom. Točnije, predstavljene su dvije garniture dresova, a posebno u oku upada rezervni dres u kojem će Vatreni odigrati oba predstojeća prijateljska susreta u SAD-u.

Premijeru će novi dresovi imati u noći s petka na subotu od 1:30 po hrvatskom vremenu kada Hrvatska igra prijateljsku utakmicu protiv Perua u Miamiju gdje se u ponedjeljak okupila naša reprezentacija. Pet dana kasnije u Dallasu će opet snage odmjeriti Hrvatska i Meksiko.

Nikeovi dizajneri ovaj su put odlučili povećati poznate nam i omiljene kvadrate koji imaju i poseban detalj na svojim rubovima. Prije dvije godine bili su dosta manji i brojniji, a sada dres opet krase nešto veći kvadrati i to samo na prednjoj strani.

''Svaki hrvatski igrač ponosan je što može nositi jedan od najljepših i najprepoznatljivijih dresova na svijetu. Sviđaju mi se veliki crveno-bijeli kvadrati jer odražavaju našu ambiciju i potencijal. Prvi put u karijeri povest ću hrvatsku reprezentaciju kao kapetan na Svjetsko prvenstvo i ovaj dres će imati posebno značenje za mene'', poručio je kapetan hrvatske reprezentacije Luka Modrić.

Leđna strana dresa nema kvadrata, rukavi su crveni s jedne i druge strane, kao i dio na kojem će biti ispisana prezimena naših nogometaša. Ostatak je potpuno bijeli osim pripadajućeg broja koji je crvene boje u obje varijante. Hlačice su bijele boje, a čarape plave.

Rezerva varijanta je već nakon prvih pojavljivanja dresa u medijima postala pravi hit. Po uzoru na mnoge reprezentacije te strane i domaće klubove, rezervni dres je po prvi put u povijesti crne boje. Točnije, radi se o crnoj-plavoj kombinaciji kvadrata te crnoj poleđini. U toj kombinaciji hlačice su tamno plave boje, dok su čarape crvene boje.

Nikeova Vaporknit tehnologija čini dresove lakšima i prozračnijima kako bi se igrači kretali bez ikakvih smetnji. Hlačice su izrađene od istog materijala kao i majice te nemaju šavove, a samim time uklonjene su bilo kakve dodatne smetnje, istovremeno omogućujući igračima bolju izvedbu na terenu.

Prepoznatljivi kvadrati neizostavan su element na prvom i pričuvnom dresu te simboliziraju nacionalni ponos:

''Kvadrati su veći nego ikad, čak dva do tri puta u odnosu na prethodne. Oni odražavaju odvažnost i ljepotu. Predimenzionirane kvadrate suparnik ne može ignorirati i stalan su podsjetnik na nacionalni ponos svakog igrača na terenu", ističe Pete Hoppins, stariji kreativni direktor u Nike Footballu.

"Osim izvrsnosti u nogometu, Hrvatska ima jednu od vizualno najatraktivnijih momčadi današnjice", mišljenja je Hoppins i zaključuje: "Hrvati su izuzetno ponosni na svoje naslijeđe. Ono se manifestira kroz dresove sa šahovnicom, inspirirane hrvatskom zastavom."

Kroz posljednjih 17 godina partnerstva Nikea i HNS-a, hrvatska reprezentacija nastupila je na tri svjetska i četiri europska prvenstva.

"Čarolija nogometa je što mala nacija može pobijediti veliku'', poručuje predsjednik HNS-a, Davor Šuker.

gol.hr