Najveći "biznismen" među nogometašima napokon osniva svoj klub

David Beckham, MLS
Proslavljeni bivši engleski nogometaš David Beckham postat će vlasnik novog kluba u MLS-u, elitnom rangu američkog nogometa. Beckham će novu franšizu pokrenuti u Miamiju, koji će prvi put nakon 2001. i Miami Fusiona dobiti klub u najjačoj američkoj nogometnoj ligi.

Beckham već četiri godine pokušava dobiti MLS franšizu, a sada je napokon slomio čelne ljude MLS-a i dobio zeleno svjetlo za pokretanje kluba, što ga je koštalo 25 milijuna dolara. Klub još nema ime, a prve utakmice očekuju se 2020. godine.

No Beckhama čeka još prepreka, a najveća je izgradnja novog stadiona. Beckham i partneri kupili su zemljište u Overtownu, jednom od najsiromašnijih kvartova Miamija, čiji stanovnici nisu posebno oduševljeni mogućnošću gradnje velikog stadiona u svom susjedstvu. Iako Beckham i partneri obećavaju da će stadion stvoriti radna mjesta i potaknuti ekonomiju Overtowna, stanovnici su skeptični i pokrenuli su službene inicijative s ciljem zaustavljanja gradnje stadiona.

U Miamiju interes za nogometom bez sumnje postoji. Miami FC, klub koji nastupa u svojevrsnoj drugoj ligi NASL-u, a suvlasnik mu je i legendarni Paolo Maldini, prošle je sezone stigao do četvrtfinala US Open Cupa, kup-natjecanja koje igraju klubovi iz tri najjače američke lige, a pritom je privlačio i 10.000 gledatelja na utakmice.

Beckham je najavio da će nastojati replicirati uspjeh slavne ''generacije 92'' - momčadi Manchester Uniteda u kojoj je Beckham bio bitan igrač, a koja je pod vodstvom Alexa Fergusona pokorila Englesku i Europu.

''Želimo dosegnuti zvijezde i dovesti najbolje igrače, ali još važnije, želimo stvoriti odličnu omladinsku školu koja će biti idealno okruženje za razvoj talenata u ovom dijelu Amerike'', rekao je.

''Uspijemo li u tome, stanovnici Miamija bit će još više ponosni na svoju momčad. Vidjet će svoju djecu kako u ovoj momčadi dobivaju priliku igrati profesionalni nogomet'', najavio je svoje planove Beckham.

Beckham je pred kraj karijere igrao za LA Galaxy i smatra se jednim od najzaslužnijih za popularizaciju nogometa u SAD-u. Poznat je kao možda i najveći "biznismen" među nogometašima, stoga ovakav pothvat i nije veliko iznenađenje.