Najpoznatiji transferi koji su se zamalo dogodili

maradona
... upropastio otac Franka Lamparda?

Kylian Mbappe, Phillipe Coutinho i Paulo Dybala najzvučnija su imena prijelaznog roka, prvog želi PSG, a jedan od potonje dvojice trebao bi završiti u Barceloni, no imaju još svega nekoliko sati za završetak posla.

Ne dogodi li se ni jedan od ovih transfera do ponoći, mogli bi do zime ili iduće sezone pasti u zaborav, a kroz desetak godina neki kolega uvrstit će ga u sličan tekst kao ovaj. No, dotad će ovih deset pokušaja biti najpoznatiji propali poslovi u povijesti inozemnog nogometnog trgovanja, piše germanijak.hr.

1. Ivica Olić u Hajduk

Svi znaju slavnu priču o transferu Ivice Olića u Dinamo, legendu hrvatske reperezentacije s više od stotinu nastupa u Modre je prodalo zagrebačko podzemlje. Hajduk se uključio u njegovo dovođenje iz Zagreba u posljednji trenutak. Činilo se kako će Olić u kopernikanskom obratu završiti u Splitu, umjesto u hrvatskoj metropoli, ali potom se u posao uplela mafija. Njegov tadašnji impresario, Dragan Marić, nakon nekoliko sati vožnje u prtljažniku s pištoljem u ustima promrmljao je „Ivica ide u Dinamo, a ne u Hajduk." Ta legendarna priča danas je dio domaćeg nogometnog folklora, a Olić je legenda hrvatske reprezentacije.

2. Diego Maradona u Sheffield United

Vjerojatno najšokantniji transfer do kojeg nikad nije došlo. Davne 1978. godine menadžer Sheffield Uniteda Harry Haslam otišao je u Argentinu po pojačanja, i vratio se s punim ustima priča o sjajnom 17-godišnjaku Diegu Maradoni. Sheffieldov šef imao je džeparac 200.000 funti, ali na koncu je kupio Maradoninog sunarodnjaka Alexa Sabellu za 160.000 funti. Sabela je bio hit u Yorkshireu, ali nogometna povijest na Otoku bila bi bitno drugačija da je doveo malog zelenog.

3. Zinedine Zidane u Blackburn Roverse

Sadašnji Realov menažder trebao se priključiti Blackburnu 1995. godine po osvajanju naslova prvaka. Zidane je trebao zacementirati njihov status vodeće nogometne družine u zemlji, ali kad je menadžer Blackbourna Kenny Dalglish zatražio da mu dovedu Zizoua, predsjednik kluba odbio ga je rekavši:

"Što će ti? Pa imamo Tima Sherwooda!"

4. Alfredo di Stefano u Barcelonu

Njegovo je ime sinonim za Real Madrid, Argeninac je s Kraljevskim klubom osvojio gomilu trofeja i dvaput je bio europski igrač godine, ali sveg tog ne bi bilo da španjolski diktator Franco nije pokvario posao Barci. Katalonci su dogovorili transfer s River Plateom 1953. godine s kojim je Di Stefano službeno imao ugovor, ali Real Madrid to je učinio istovremeno s Millionariosom, klubom u kojem je slavni Argentinac igrao nakon štrajka igrača u Argentini na početku pedesetih. Franco je na koncu odlučio kako će Di Stefano igrati sezonu za Real, pa sezonu za Barcu, ali Katalonci su u duhu dobrih odnosa s nepopularnim fašističkim diktatorom odlučili prepustiti Di Stefana ljutitom rivalu.

5. Zlatan Ibrahimović u Arsenal

Legendarni Šveđanin došao je kao 16-godišnjak na Highbury i razgledao stadion, čak je odabrao broj koji će nositi u mladoj momčadi, ali kad su ga upitali „jesi li spreman doći na probu", odgovorio je u svom stilu i uprskao priliku u Arsenalu.

„Zlatan ne dolazi na probe, ili ga želiš ili ne!"

6. Cristiano Ronaldo u Arsenal

Menadžer Topnika Arsene Wenger imao je pod svojom trenerskom palicom neke od najtalentiranijih svjetskih mladih igrača, ali propustio je valjda dvojicu najtalentiranijih u posljednjem stoljeću - Ibrahimovića i Ronalda. Cristiano je također već imao zakaparen dres s brojem devet, ali škrti Wenger nije želio platiti 18 milijuna eura za 18-godišnjaka i transfer je propao.

7. Rivaldo u Bolton

Svjetski prvak bio je nadomak prelaska u Bolton sredinom 2000. nakon uspješne karijere u Barceloni i Milanu. Wanderersi su tih godina u svojoj momčadi imali gomilu iskusnih igrača, Michela Salgada, Fernanda Hierra, Yourija Djorkaeffa, Jay-Jay Okochu, Ivana Campa i mnoge druge, a Rivaldo bi se sjajno uklopio u klupsku politiku. No na koncu je ipak odabrao Oylmpiacos.

8. Andrij Ševčenko u West Ham

Legendarni Ukrajinac postao je jedan od najboljih svjetskih napadača uopće, ali tko zna u kojem smjeru bi se razvijala njegova karijera da je 1995. godine otišao u Premier ligu.

Želio ga je sadašnji klub našeg Slavena Bilića West Ham, a Harry Redknapp otkrio je da je transfer upropastio otac Franka Lamparda.

„Franka seniora presrela su dvojica likova koji su izgledali kao mafijaši i rekli mu kako posluju u Ukrajini. Doveli su svoja dva igrača na probu, a jedan od njih zabio je krasan gol. Ukrajinci su tražili milijun funti za njega, ali bilo nam je previše. Zvao se Andrij Ševčenko."

9. Robert Lewandowski u Blackburn

Ponajbolji napadač današnjice 2010. godine bio je na meti Blackburna koji je ponudio njegovom tadašnjem klubu Lechu Poznanju četiri milijuna funti. Taman kad se Poljak spremao na pregovore u Lancashire nad Europom se nadvio vulkanski oblak i paralizirao zračni promet, a Englezi su s vremenom odustali.

10. Ronaldinho u Real Madrid

Brazilski čarobnjak umalo je prvi put došao u Europu 2001. godine, naime trebao je potpisati za škotski St. Mirren, ali zbog skandala s putovnicom posao je propao. Na koncu mu je prva europska postaja bio PSG iz kojeg je otišao 2005. godine u Barcelonu. Real Madrid te godine je želio njega ili Davida Beckhama, ali odlučio se za Engleza jer im je Ronaldinho bio preružan!