VIDEO  Najbolje od sportskih komentatora

biser, sudac, Hoffenheim, komentator, UEFA, Euro 2016, nogomet, balkanska liga

Neki su duhoviti, neki iritantni, neki morbidni, a zajedničko im je da su zreli za patologije. Na ovim prostorima sport jednostavno nije sport, a pogotovo nogomet nije nogomet, već nešto puno važnije. Novaković, Mijajlović, Pantić, Bauer i Perok, uvjerit će vas u to, garantiramo.

1. Sloba Novaković - Partizan kao Biblija

Sloba Novaković jedna je od najvećih komentatorskih legenda u Srbiji, jer je sasvim otvoreno, bez imalo srama, čak štoviše s ustima punim ponosa, navijao za Partizan. Ne samo da je navijao Partizan, nego je svojim komentiranjem uglavnom žestoko vrijeđao i ismijavao “večne rivale”, momčad Crvene zvezde. Mnogi su tvrdili da je prešao granicu dobrog ukusa, pa makar radio i na Partizanovoj televiziji. Neki su otišli i korak dalje te ustvrdili da je Novaković jednostavno psihijatrijski slučaj koji čim prije treba na liječenje. Već tri i pol godine, pokojni je. Dobar dio njegovih simpatizera ni ne zna da je Novaković, kojeg su mediji opisivali kao čovjeka kojem je Partizan Biblija, zapravo književnik, dramaturg i redatelj. Pristalicama Otpora jednom je prigodom u eter poručio: “Ja vas prezirem”, a potom im predložio da idu u Azerbejdžan i dižu bune, a ne da mu se deru na Partizanovim utakmicama. Priču o “Otporu” tada je, pozvavši se na svoje srpstvo i patriotizam, zaključio u osebujnom stilu - “Vi ste jedan običan smrad”. Jednom je nezadovoljan rezultatom, ustao i napustio prijenos deset minuta prije kraja utakmice, dok je komentirajući jedan u nizu “večitih derbija” cijelo vrijeme nevješto izbjegavao da spomene ime Crvene zvezde i bilo kojeg njenog igrača. Svaki prijenos, bez iznimke, Novaković je obilježio nizom bisera, a u ovom koji vam donosimo poslušajte kako zdušno bodri Partizanove igrače i simpatizere Zvezde (odnosno kako bi on to rekao - “protivničkog tabora”) iza sebe nehajno naziva majmunima .

 

2. Sloba Novaković - bonus track

Sada kada ste se upoznali Slobu Novakovića ili se prisjetili na njegovo „umijeće“ komentiranja, zasigurno razumijete zašto je među svim komentatorima upravo on zaslužio da mu damo i „drugu priliku“.  U ovom će prijenosu, s Partizanovog gostovanja u Apatinu pokazati da u eteru nije birao rječnik. Prateći akciju svojih pulena u napadu, ponadao se da će pasti gol: „Ajde Trobok, ajde … E jebiga Trobok …

 

 

 

3. Marjan Mijajlović - Džeko dijamantu

Ukoliko ste, dragi naši gledatelj Hrvatske televizije, mislili da nitko ne može nadmašiti deranje Ivice Blažička, gadno ste se prevarili ili jednostavno niste čuli Marjana Mijajlovića. Nekada uposlen kod beogradskog Sportkluba, karijeru je nastavio u Bosni i Hercegovini, gdje je nakon susreta reprezentacije te zemlje s Belgijom dosegao svoj vrhunac. BIH je na gostovanju pobijedila s 4:2, a još od prvog pogotka Mijajlović je zaglušio eter, na dosad neviđen način. Ispostavilo se da je njegova koncepcija komentiranja, na kojoj mu mogu pozavidjeti i najvatrenije južnoameričke kolege, pala na plodno tlo. Većini gledatelja u BiH ovo se svidjelo pa je Mijajlović na nekoliko dana postao nezaobilazna tema svih kafanskih razgovora. Jedne je ipak svojom dernjavom počeo iritirati, dok su mu drugi zamjerali što je još uvijek koristio ekavicu, a treći iz Republike Srpske su se zgražali kako jedan Srbin može tako uživati u igrama BiH reprezentacije. Nakon skandala koji su mu priuštili na Radioteleviziji Republike Srpske, gdje su ga na poluvremenu utakmice otvaranja Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi jednostavno isključili, odlučio se povući. Kako je zvučao u svojim najboljim danima ili „Džeko dijamantu“, poslušajte u ovom videu.

 

 

 

4. Milojko Pantić - Cvećar s Marakane

Koliko malouman u “ljubavi” prema svom klubu može biti sportski komentator najbolje je vjerojatno demonstrirao Milojko Pantić tijekom televizijskog prijenosa famoznog finala kupa Maršala Tita između beogradske Crvene zvezde i splitskog Hajduka. Uz kulisu skandiranja Delija, “ustaše, ustaše” i sam Pantić osuo je paljbu po Hajdukovim igračima. “Skandalozno! Čemu to, dragi naši fudbaleri iz Splita? Umesto da igrate fudbal došli ste u Beograd da provocirate prvaka Evrope. Niste se čak ni setili cveće da donesete i čestitate fudbalerima”, progovarala je živa mržnja iz ovog prostodušnog komentatora Radio televizije Srbije, a nakon dvadesetak sekundi šutnje dok su mu iz režije “nešto” objašnjavali, zavapio je da se zadnja rečenica izbriše iz prijenosa. Inače, njegov proslavljeni trenutak svakako je sad već legendarna rečenica - “Evo igrača Partizana, a evo i naših” - koju je izrekao prije početka susreta “crno-belih” i njegove Zvezde. Ostao je upamćen i kao veliki poznavatelj atletike, a iz tih vremena datira i sljedeća anegdota: “U stazi četiri je glavni favorit Majkl Džekson. Pardon, Majkl Džordan.” Pokušao ga je spasiti kolega sukomentator Nedeljko Kovinjalo: “Da, kolega Pantić želi da kaže da je Majkl Džonson u Americi popularan kao njih dvojica.”

 

 

 

5. Radio Cibona - Monstrumi u eteru

Za kraj nešto stvarno bolesno. Nije droga, nije alkohol, dakle mora da je bolest! Naime, teško je prebrojati koliko je puta ponovljena riječ "gol“ u prijenosu susreta Dinama, pardon, Croatije i Partizana na radio Ciboni iz 1998. godine. Istina, bilo je puno golova i konačni je rezultat bio 5:0 za Dinamo, ali što su u eteru izvodili Dean Bauer i Neven Perok jednostavno je nevjerojatno. Jedino što je nevjerojatnije od toga jeste to da nakon tog prijenosa nitko nije dobio otkaz i da još uvijek rade u struci, prvi kao novinar uglednih Sportskih novosti, a drugi i dalje kao komentator na Radio Ciboni. Istovremeno ovo je vrijedan tonski zapis, jer pokazuje da sportski prijenos itekako može biti nesportski. Dvojac pun patriotizma i nabijen mržnjom prema istočnim susjedima s kojima se po prvi puta nakon rata igrala neka važnija utakmica. Nakon što je Dražen Ladić obranio jedanaesterac Partizanovom nogometašu u eter je odaslana povijesna poruka ljubavi u maniri stanovitog Smiljka Šagolja: "E nećete, nećete Srbijanci, nećete proći u Zagrebu! Nikada! Nećete proći u Hrvatskoj nikada, pa niti uz pomoć svojih francuskih prijatelja. Nikada, ni kad vam Francuzi izmišljaju jedanaesterce ni tada nećete dati gol, jer brani vam Hrvat!". Naravno i Bog je na ovoj utakmici, ne sumnjate, bio Hrvat, a garantiram vam da veće sranje od nogometnih komentatora u životu niste čuli. Da je bilo razuma ova verbalna dijareja završila bi kaznenom prijavom zbog govora mržnje, a potom osuđujućom presudom koja bi uključivala izricanje sigurnosne mjere obaveznog psihijatrijskog liječenja u višegodišnjem trajanju …

izvor: lupiga.com