Nađeni krivci za tragediju na Hilisboroughu

Hilisborough

... dijelove objavio britanski BBC.

"Glavni uzrok tragedije je činjenica da je na utakmicu došao veliki broj navijača Liverpoola koji nisu imali ulaznicu. Na to se zaboravilo, a za sve su okrivljeni policija i nogometne vlasti," navodi se u pismu koje je neimenovani savjetnik Margaret Thatcher poslao tadašnjoj premijerki Velike Britanije nakon sastanka sa načelnikom liverpoolske policije Kennethom Oxfordom i njegovim suradnicima.

Do Margaret Thatcher stiglo je i pismo jednog od policajaca iz Liverpoola koji je za nesreću optužio navijače 'Redsa'. "Stidim se jer su pijani navijači Liverpoola doveli do katastrofe," navodi se u dokumentu u koji je BBC imao uvod.

Policija je u izvještaju za najveću tragediju u povijesti britanskog sporta optužila navijače Liverpoola, premda je u službenom izvještaju britanske vlade glavnim krivcem označena policija South Yorkshirea koja nije uspjela kontrolirati masu navijača. Izvještaj tadašnjeg načelnika liverpoolske policije ogorčio je obitelji stradalih navijača, a Margaret Aspinall, koja je ostala bez 18-godišnjeg sina, sve je nazvala 'velikom policijskom sramotom'.

Do tragedije je došlo kada je uoči polufinala FA kupa između Liverpoola i Nottingham Foresta više tisuća navijača ušlo na tribinu "Leppings Lane" koja je već bila puna i tragedija je bila neizbježna. Na koncu najkrvavijeg dana u engleskoj nogometnoj povijesti 94 osobe su poginule, 766 bilo je ozlijeđeno, a 300 je završilo u bolnici. Među žrtvama Hillsborougha bilo je 22 maloljetnika, a najmlađem je bilo samo 10 godina. Svi stradali bili su navijači Liverpoola.

Upravo je hillsboroughska tragedija dovela do uklanjanjanja zaštitnih ograda i postavljanja isključivo sjedećih mjesta na engleskim stadionima.

Fena