Nacionalizam u Sarajevu: Navijači Željezničara skandirali "Ubij Srbina"

Iako navijači Željezničara za sebe vole reći da su multietični, jučer su pokazali da to nisu jer su u više navrata sa južne tribine stadiona Grbavica uzvikivali "Ubij Srbina"

Povodom huškačkog navijanja navijača Željezničara oglasili su se iz FK Borac, čije priopćenje prenosimo u cijelosti:

Utakmica 2. kola BH Telecom Premijer lige na stadionu Grbavica odigrana između Željezničara i Borca u nedjelju 12. kolovoza 2012. godine, pokazala je da Borac u nogometnoj BiH nema isti status kao Željezničar. Ako je FK "Borac" u prethodnom periodu drakonski kažnjavan zbog ispada navijača, onda je nelogično da se kod istih "kadija" isti ispadi drugih navijačkih skupina tretiraju drugačije. Zašto?

Skandalozno skandiranje "ubij, ubij, Srbina" koje se čulo sa tribina stadiona Grbavica prošlo je bez reakcije službenih osoba. U sličnim situacija u Banjoj Luci bila je drugačija reakcija, i to od strane istog "kadije"! Glavni sudac ovog susreta Tomislav Čuić umjesto da prekine utakmicu na pet minuta i naloži oficijelnom spikeru upozoriti navijače da prestanu sa sramnim skandiranjem, izgleda, stavio je vatu u uši. Navijači FK Borac su istjerani sa stadiona 20 minuta prije kraja meča a da nitko ne zna zbog čega, iako je na njih bačeno nekoliko baklji od strane domaćih navijača.

U posljednjih nekoliko derbija između ovih klubova viđamo isti scenarij: glavni sudac dobiva slabu ocjenu, a Željezničaru pripadaju bodovi! Ima li to smisla? Zbog toga i ne čude sve glasnija razmišljanja iz Banjaluke i Republike Srpske da ova liga nema smisla, da klubovi iz RS nisu zaštićeni. Šta i kako dalje? Podsjećamo na članak 31 Propozicija natjecanja Premijer lige BiH, stavak 2 i stavak 4: U slučaju da se nastavi sa skandiranjem slogana uvredljivog sadržaja, sudac utakmice će prekinuti utakmicu i zatražiti od kluba domaćina da se isprazni dio tribine - gledališta u najkraćem roku, a ne dužem od 30 minuta, a ako se to ne osigura, sudac utakmice će utakmicu trajno prekinuti, a o svojoj odluci obavijestiti klubove i delegata utakmice.

To glavni sudac nije učinio, niti je preko delegata posredovao da oficijelni spiker upozori na nedolično skandiranje. Nogometna javnost u BiH putem malih ekrana mogla se uvjeri da gol Željezničara nije regularan, jer lopta nije cijelim obujmom prešla gol crtu. Sudac iz Tomislavgrada Tomislav Čuić je, na "nagovor" pomoćnog suca Hrvoja Turudića, opet oštetio Borac. Po čijem nalogu?

FK Borac će legalnim putem pokušati ukazati na činjenicu da nije ravnopravan sa nekim klubovima iz Federacije BiH. Hoće li uspjeti u tome ponajviše zavisi od volje čelnika NS BiH. Borac je moralni pobjednik na Grbavici i, vjerujte, nikada na svom kontu ne bi želio bodove kakve je u nedjelju osvojio favorizirani Željezničar. Ako je i od moćnika, previše je! ", stoji na kraju priopćenja za javnost FK Borac.

Ovo nije prvi, a vjerojatno ni posljednji put da se favorizira FK Željezničar. Očekuje se reakcija Komiteta za normalizaciju NS BiH u vezi svega navedenog.

hercegovina.info