Musa na “Slatkim mukama” nikad veća gužva u svlačionici

Naime, protiv Tuzlaka je treći žuti karton dobio kapetan Damir Džidić, a kako je on počeo u svih osam utakmica, jasno da će Musa prvi put ove sezone biti prisiljen slagati zadnju liniju bez Džidića. No, Musino rotiranje sastava ipak nije veliko iznenađenje, s obzirom da u svlačionici ima gužvu kakvu kroničari Zrinjskog ne pamte. Hadžić - Popović, Šunjić, Džidić, Stojkić - Duro, Aničić - Kutalia, Zadro, Marjanović - Bekić. Ovaj sastav izveo je Musa na otvaranju sezone protiv Travnika (2:2), što znači da su na klupi ostali Igor Melher, Toni Markić, Hrvoje Miličević, Pavle Sušić, Mile Pehar, Tomislav Živko..., igrači koji su u utakmicama koje su slijedile dobivali priliku od prve minute. Dakle, Zrinjski je već na startu borbe za bodove imao solidno popunjen igrački kadar, a on je kasnije u hodu još više osnažen.
Prvo je između utakmica protiv Travnika i Čelika potvrđen povratak Igora Žuržinova, koji je vrlo brzo pokazao da će Zrinjski puno dobiti njegovim povratkom, zatim su dogovoreni dolasci Marija Lamešića i Phila Jacksona, dva provjerena imena koja tek trebaju dokazati da su pojačanja za Zrinjski, a od GOŠK-a će pravo nastupa napokon imati i Mladen Žižović, još jedan povratnik koji se Musinoj momčadi priključio u reprezentativnoj stanci.

Piše: Mario Pandža / Dnevni list

Toliki broj igrača koji ravnopravno konkurira za mjesta u momčadi Zrinjski nije imao ni u šampionskim sezonama 2004./2005. i 2008./2009., u kojima su Franjo Džidić i Dragan Jović, istina, imali jako kvalitetan kadar, ali istovremeno i vrlo "tanak", jer pojedini igrači nisu imali ozbiljnu konkurenciju. Primjerice, prije tri godine Joviću je na putu prema jesenskoj kruni jedini ozbiljan izbor na vratima bio Igor Melher (alternativa Stanko Marušić), zadnja linija koju su činili Staniša Nikolić, Toni Šunjić, Mario Ivanković i Igor Žuržinov mijenjala se samo po potrebi, konkurencija u veznom redu (Ante Serdarušić, Velibor Đurić, Vernes Selimović, Mladen Žižović, Danijel Stojanović) pojačana je tek dovođenjem Igora Muse, dok je odlaskom Matije Matka napad ostao samo na Krešimiru Kordiću i Miomiru Vukoviću. Ukratko, jesen je iznijelo tek 13-14 igrača i može se samo pretpostaviti u kakvim bi Jović bio problemima da je bilo više problema s ozljedama ključnih igrača.

Danas je, pak, Musa na "slatkim mukama", jer mu širok izbor igrača dozvoljava mogućnost rotiranja iz utakmice u utakmicu. Potvrđuje to podatak da je u osam službenih utakmica od prve minute počinjalo čak devetnaest igrača (!), a na umu treba imati i podatak da Jackson i Žižović još nijednom nisu bili starteri. Usporedbe radi, u prvih sedam kola sezone 2008./2009. Jović je počinjao sa samo trinaest igrača, dok je 2004. Franjo Džidić u istom broju utakmica na startu sezone od prve minute priliku dao četrnaestorici igrača.

Nazadovali i napredovali

Adnan Hadžić
Za "jedinicu" se izborio na startu prošle sezone, ali je na otvaranju ove ipak izgubio status prvog čuvara mreže. Na klupu preselio nakon poraza od Olimpica (2:4) u kojem je primio četiri pogotka, a najmanje jedan od njih je išao njemu na dušu.

Vlado Zadro
U prvom kolu protiv Travnika (2:2) je bio starter, baš kao i u trećem kolu protiv Olimpica (2:4), ali nakon toga je "nestao". Istina, malo su ga poremetili zdravstveni problemi, ali Musa je nakon Slobode svejedno potvrdio da su ostali u prednosti.

Levan Kutalia
Na startu sezone je igrao još više od Zadre, starter je bio u četiri od prvih pet kola, no neuvjerljive partije ipak su ga stavile u drugi plan. Istina, on je također jedno vrijeme bio na ozlijeđen, ali to ipak nije razlog zbog kojeg je izgubio status standardnog.

Igor Melher
U proljetnom dijelu nije dobio ni minute, što najbolje potvrđuje da je bio "zacementiran" na klupu, no danas je ipak izbor broj 1. Na vrata stao protiv Želje (3:3) i odmah pokazao Hadžiću da će se morati dobro namučiti da vrati "jedinicu".

Hrvoje Miličević
Već u završnici prošle sezone, kao i u pripremama za ovu, moglo se naslutiti da će 18-godišnji junior u ovoj sezoni biti važan kotačić u Musinom stroju, no ipak se nije očekivalo da će ovaj već ove jeseni postati nezamjenjivi igrač veznog reda.

Mile Pehar
Iako se nakon dolaska Amera Bekića činilo da će opet biti osuđen na klupu, 20-godišnji ofenzivac svejedno se opet izborio za priliku. U prve tri utakmice je ulazio s klupe, ali je zato u četiri od posljednjih pet utakmica počinjao od prve minute.

Duplirane pozicije

Vratari Melher/Hadžić;
Desni bok Popović/Lamešić;
Desni stoper Šunjić/Markić;
Lijevi stoper Džidić/Aničić;
Lijevi bok Stojkić/Žuržinov;
Centralni vezni Duro/Miličević/Arežina;
Desni vezni Pehar/Kutalia/Živko;
Lijevi vezni Marjanović/Sušić/Drežnjak;
Ofenzivni vezni Žižović/Zadro;
Napad Bekić/Jackson;

Jasno, ova 23 igrača ne konkuriraju samo za pozicije pored kojih stoje njihova prezimena. Tako Aničića i dalje karakteriziramo stoperom, iako on zapravo ove sezone nijednu minutu nije proveo u zadnjoj liniji, dok je Markić također dvije utakmice počinjao u veznom redu. Žuržinov je klasični lijevi bočni, iako ga Musa barem zasad koristi u veznom redu, dok su Pehar i Marjanović dokazali da su korisni na svim ofenzivnim pozicijama...