Mostar: Tko je napao mirne navijače iz Škotske?

aberdeen napad

... utakmicu u Širokom Brijegu. Onaj tko prati navijačka zbivanja u svijetu znat će da su navijači iz Škotske proteklih godina dosta veseli, raspjevani i nimalo huliganski nastrojeni.

Koliko me sjećanje služi ovo je drugi dolazak Škota u grad na Neretvi. Prvi se dogodio tamo davne 1989. godine. Tada sam još bio klinac sa 13 godina i išao sam u 10. osnovnu školu, koja sada nosi naziv Osnovna škola Petra Bakule koja se inače nalazi nedaleko od stadiona. I danas se dobro sjećam da sam odmah ravno iz škole krenuo prema stadionu na kojem su se susreli FK Partizan iz Beograda i FC Celtic. Utakmica se igrala u sklopu Kupa pobjednika kupova koji već odavno pod tim imenom ne postoji. Naime, u njemu su pravo sudjelovanja imali osvajači nacionalnih kupova.

Škotski navijači su već dan dva prije utakmice stizali u Mostar, a dobro se sjećam da su iz Celtica nama djeci davali dresove, a čak i jakne sa obilježjima Celtica. Na sreću i ja sam uspio uzeti dres i jaknu, jer sam skupljao lopte na treningu koji je ovaj škotski klub organizirao na stadionu dan prije službene utakmice.

Partizan je ovu utakmicu igrao u Mostaru zbog kazne koju su im spremili njihovi navijači. U Mostar je taj dan stiglo oko 2.000 Škota. Jedna od glavnih postaja bio im je hotel Bristol ispred kojeg su objesili svoje zastave. Mostarci ne bi bili Mostarci da onako u zajedničkom slavlju ne ukradoše veliku zastavu koja je krasila ogradu gore navedenog hotela.

Kasnije se ta zastava nosila na utakmicama Veleža, a "odradili" su je momci koji su stanovali u ulici koja je imala, a i danas ima divan naziv Crna ulica. Ista se nalazi između naselja Centar 2 i Šantićeve ulice u Mostaru. Ime je dobila jer je u istoj uvijek bilo mračno i slaba rasvjeta, a i stanovnici iste tada, nisu bili na dobrom glasu u gradu Mostaru.

Navijači Celtica su tih dana pravili veselu i zanimljivu atmosferu, a popili su svo pivo koje se moglo naći u Mostaru.

Ipak, da se malo vratimo temi od danas. Navijači Aberdeena nekad su važili za izuzetno jaku i agresivnu ekipu. Posljednje "akcije" vrijedne spomena te ekipe datiraju još od početka 2000. godine. Naime, mnogi još pamte tučnjave navijača Aberdeena sa navijačima Bradforda iz 2003. ili 2002. protiv Rangersa. Bila je doduše i jedna huliganska "akcija" iz novijeg datuma 2014. protiv Groningena, ali za tu su akciju ipak zaslužni navijači Groningena.

Navijači Aberdeena već dugi niz godina se ponašaju kao pravi navijači. Raspjevani, veseli i grlati za svoj Aberdeen. U Mostar ih je stiglo oko 50-tak i manje više "razbili" su se u manje skupine. Večeras ih se u Širokom Brijegu očekuje oko 200.

Sinoć ih je napala, kako kažu iz policije skupina huligana u istočnom dijelu Mostara. Večinom mlađi golobradi momci koji očito žive neki svoj život koji je već odavno iza mnogih navijačkih skupina Europe, što radi policijske represije prema navijačima, što radi nekih drugih stvari. Mnogi mediji na početku objavili da su navijače Aberdeena napali navijači Zrinjskog, što nema nikakve veze sa istinom.

Navijači HŠK Zrinjski njih preko 500 u to vrijeme bodrili su fenomenalno svoju ekipu koja je na terenu "bitku bila" protiv prvaka Slovenije. Ultrasi (navijači Zrinjskog op.a.) su pokazali u Mariboru kako se na tribinama bori za svoju ekipu. Veliki naklon navijačima Zrinjskog koji su sa samo jednom utakmicom njihovog kluba u predkolu Lige prvaka pokazali da i u BiH postoji prava navijačka scena. Svoj klub i grad su predstavili na pravi način.

S druge strane oni koji su napali mirne navijače iz Škotske putem neke loše snimke snimane mobitelom su željeli prikazati i prikačiti napad navijačima Zrinjskog koji su u to vrijeme bili u Sloveniji. U prvi momenat im je to i uspjelo, jer su mnogi mediji u svijetu već objavili o huliganskom ispadu navijača Zrinjskog.

Činjenica je da se napad dogodio u blizini Starog mosta gdje nema navijača Zrinjskog. To dobro znaju bošnjački mediji koji su svejedno za napad na navijače iz Škotske optužili navijače Zrinjskog.

U razgovoru za domaće medije škotski navijač koji je bio sa grupom koja je napadnuta bakljama i kamenicama, rekao je da su svi oni u prvi momenat i pomislili da se radi o navijačima HŠK Zrinjski, jer su mislili da je to i jednina navijačka skupina u Mostaru.

Tek naknadnim upoznavanje doznali su da u Mostaru ima još jedna navijačka skupina koja se okuplja na mjestu na kojem su i napadnuti. U Mostaru nisu došli da provociraju već su jednostavno okačili zastave i pili pivo koje je mnogo jeftinije nego kod njih. Nisu očekivali ovaj napad jer znaju da su svuda dobro došli. 

HERCEGOVINA.info