FOTO  Mostar: Predstavljena knjiga "Ivan Gudelj - Hajdučka priča"

Ivan Gudelj, knjiga, Ivan Gudelj, HNS, instruktor
Osim autora, o knjizi su govorili Ivan Gudelj, njegov bivši suigrač u Hajduku Blaž Slišković, zatim urednik u Slobodnoj Dalmaciji Mijo Grabovac, te Tatjana Reić, predsjednica hrvatske udruge "Hepatos".

Na samom početku predstavljanja nazočne je pozdravio gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, istaknuvši kako mu je izuzetan čast što je Mostaru ukazana prigoda da bude domaćin predstavljanja ove knjige.

"Ivan Gudelj sve ovo zaslužuje jer je pokazao da je bio borac bio na terenu, ali i izvan njega", kazao je Bešlić, dodavši da Gudeljova životna priča potiče druge da se bore i kada ima najmanje nade.

Naime, Ivan Gudelj je iznenada okončao svoju igračku karijeru u 26. godini nakon što je doznao da boluje od hepatitisa B. Potom je uslijedila njegova iscrpljujuća višegodišnja borba protiv bolesti koju je pobijedio zahvaljujući, kako sam kaže, vjeri u sebe i u Boga.

Autor knjige Blaž Duplančić kazao je na predstavljanju kako je dvije godine pisao ovu knjigu, a informacije za pisanje pronalazio je u razgovorima s Ivanom Gudeljom te u ahrivskim novinskim člancima.

"Ova knjiga predstavlja povijesni presjek Hajdukovih uspjeha 80-tih godina i Ivanove životne drame", istaknuo je Duplančić u svom u kratkom obraćanju.

Gudeljov prijatelj i bivši suigrač iz Hajduka Blaž Slišković istaknuo je kako je Ivan izuzetan čovjek, a o njegovoj ljudskoj veličini govori činjenica da i danas ima prijatelje, kako u Mostaru, tako i na cijelom području bivše države.

Urednik Slobodne Dalmacije Mijo Grabovac govorio je o Ivanovim nogometnim počecima, od njegovih rodnih Zmijavaca u Imotskoj krajini do nastupa za splitskog Hajduka i reprezentaciju bivše države.

"Ova knjiga je priča o životnoj i sportskoj drami s uspješnim završetkom i Ivanov primjer uliva nadu svima koji se nalaze u bezizlaznoj situaciji", ustvrdio je Grabovac

Ivan Gudelj je na predstavljanju zahvalio Gradu Mostar na organizaciji promocije njegove knjige, ističući da nogomet spaja, a ne razdvaja ljude.

"Mostar je uvijek bio kraj u kojem su nicali nogometni talenti i drago mi je da i danas imam prijatelje u ovom gradu", kazao je Gudelj te se prisjetio vremena kada je prekinuo igračku karijeru.

"Život mi se pretvorio u noćnu moru. Gotovo tri godine nisam znao kamo bih krenuo. Vjera me vratila u život. Moja je karijera profesionalnog nogometaša prerano završila, no bila je dovoljno duga kako bih shvatio koliko je kratak put od zvijezda do trnja", zaključio je Gudelj koji već 14 godina vodi kadetsku reprezentaciju Hrvatske.

Gudelju je na predstavljanju uručena prigodna plaketa Sportskog saveza Grada Mostara.

Inače, Ivan Gudelj za splitski Hajduk odigrao je 362 utakmice u kojima je postigao 93 pogotka. Dres reprezentacije bivše države obukao je 33 puta i za nju postigao 3 pogotka.

(Fena)