Momčad desetljeća: ESPN spojio najveće s najboljima

Ova momčad je opasna po krilima, zabija iz daljine, spretna je u šesnaestercu i osvaja kamione trofeja, piše John Brewin, urednik na ESPN-u u uvodu u priču o najboljoj momčadi desetljeća. Složio je momčad u formaciju 4-2-3-1.
"Da smo radili izbor prošloga desetljeća, 3-5-2 bi bila prikladnija formacija, ali igra s tri polušpice i jednim čistim napadačem bila je izuzetno popularna u drugoj polovici desetljeća koje je na isteku", piše ugledni ESPN-ov novinar.
Nije bilo mjesta za Fernanda Torresa, Raula i Andreja Ševčenka, ovaj se sjajni trojac nije uspio ugurati čak ni na klupu. Samo su tri igrača u prvih 11 posljednjega desetljeća danas nogometni umirovljenici, svi ostali su aktivni igrači, čak i ona petorica na klupi. Izbor je napravio ESPN-ov žiri sastavljan od sedam sportskih novinara.

GOLMAN - GIANLUIGI BUFFON
Juventus je Parmi za njega platio 51,5 milijuna eura u ljeto 2001. i pokazao što znači dobro uložiti novac, piše ESPN, koji Buffona opisuje kao "gospodara šesnaesterca i sjajnog golmana s izvrsnim refleksima".
DESNI BEK - CAFU
Počeo je desetljeće u Romi, s kojom je uzeo Scudetto. Već je prešao tridesetu kada je prešao u Milan, ali na San Siru je došao do naslova prvaka Europe. Poslužio je kao uzor igračima poput Danija Alvesa i Maicona, piše ESPN.
LIJEVI BEK - ROBERTO CARLOS
Možda i najviše napadački orijentirani bek u posljednjim godinama bio je dio Realovih 'Galacticosa'. Puno je puta oduševljavao svojim fizičkim kapacitetima i razornim udarcima izrazito velikih udaljenosti.

STOPERI - FABIO CANNAVARO I PAOLO MALDINI

Stoperski dvojac je talijanski, Fabio i Paolo najbolji su centralni braniči koji su u posljednjem desetljeću trčali nogometnim travnjacima. Cannavaro je postao svjetski prvak, Maldini zabio u finalu Lige prvaka, koju je i osvojio...
ZADNJI VEZNI - CLAUDE MAKELELE I ANDREA PIRLO
Propast 'Galacticosa' počela je onog trenutka kada je iz Madrida u Chelsea preselio neumorni Makelele. On bi u momčadi desetljeća bio zadužen za 'gutanje' kilometara, dok bi igru organizirao svjetski prvak i pobjednik Lige prvaka Andrea Pirlo.
DESNO KRILO - LIONEL MESSI
Uspoređuju ga s Maradonom, a on je već s 22 godine napravio daleko više u klupskom nogometu. Leo je podsjetnik na neka prošla vremena, na doba kada je nogomet bio romantičan, vještina u kojoj se cijenio samo vrhunski potez...
LIJEVO KRILO - CRISTIANO RONALDO
Arogantan, uvijek spreman da ponizi protivnika, ali rijedak primjer nevjerojatnog igrača. Kada je prebolio 'dječje bolesti', postao je nedodirljiv sa svojom brzinom, snagom, tjelesnom građom u spoju sa briljantnom tehnikom.
POLUŠPICA - ZINEDINE ZIDANE
Otišao je iz nogometa onim primitivizom, udarcem glavom u Materazzijeva prsa, ali ostao je apsolutna veličina. Vjerojatno najbolji igrač desetljeća, strijelac možda i najljepšeg gola desetljeća u finalu Lige prvaka 2002.
NAPADAČ - RUUD VAN NISTELROOY
U eri usamljenih napadača, igrača koji su morali i zabijati momčad i zadržavati loptu u posjedu, Nizozemac je na vrhu. Snažan, odlučan i najčešće ubojit, zabio je brdo golova. Trpao je iz svih pozicija, na sve načine, jednostano sjajan.
KLUPA: Iker Casillas, Roberto Ayala, Roy Keane, Ronaldinho, Thierry Henry

24sata.hr