Modrić skuplji od cijele norveške reprezentacije

Modrić skuplji od cijele norveške reprezentacije
Kovač na raspolaganju, prema Transfermarktu, ima momčad vrijednu skoro 230 milijuna eura, a najskuplji hrvatski nogometaš je Luka Modrić. Veznjak Reala je među deset najskupljih nogometaša svijeta, a vrijedi 55 milijuna eura, tri milijuna više od cijele norveške reprezentacije.

Iza Modrića slijede još dvojica "Španjolaca" Barcelonin Ivan Rakitić (30 milijuna eura) i Atleticov Mario Mandžukić (26 milijuna eura). Transfermarkt vrijednost Matea Kovačića, veznjaka Intera, procjenjuje na 22 milijuna eura, dvostruko više od Vedrana Ćorluke (Lokomotiv) i Ivana Perišića (Wolfsburg), koji zatvaraju TOP 5 najskupljih hrvatskih reprezentativaca.
"Ti podaci i nisu u potpunosti točni. Brojke su malo pretjerane jer se ne uzima starost igrača dovoljno u obzir. Uzmimo Darija Srnu i Stefana Johansena kao primjer. Srna je sjajan igrač i jedan od deset najboljih bekova na svijetu, ali ima skoro 33 godine i nemoguće je da vrijedi onoliko koliko Transfermarkt procjenjuje (sedam milijuna eura). S druge strane, mislim da je Johansen (dva i pol milijuna eura) podcijenjen jer je još uvijek mlad i može napredovati. Isto vrijedi za naše ostale nogometaše. "Kažnjeni" smo u tim procjenama jer imamo mladu momčad", smatra norveški nogometni analitičar Kjetil Hook Saeter.

Havard Nordtveit, veznjak Borussije Monchengladbach, koji vrijedi šest milijuna eura najskuplji je norveški nogometaš. Slijedi ga Tarik Elyounoussi, krilni nogometaš Hoffenheima. Martin Odegaard, 16-godišnja nada Reala i jedan od najvećih svjetskih talenata, vrijedi četiri milijuna eura...

"To je najveći norveški izazov - moramo stvarati i izvoziti nogometaše koji će igrati u velikim klubovima. Jednostavno, moramo stvarati nogometaše koji će imati važnu ulogu u velikim ligama i jakim momčadima."

"Hrvatska ima dugu tradiciju izvoza sjajnih igrača"

Hrvatska je skoro pet puta skuplja od Norveške...

"Ipak, Hrvatska nije zbog toga favorit protiv nas. Ova razlika u vrijednosti momčadi znači da norveški nogomet godinama nije proizveo vrhunskog igrača. Imamo nekoliko igrača u najjačim ligama, ali nijednog glavnog igrača velikog kluba. S druge strane, Hrvatska ima dugu tradiciju izvoza igrača, koji igraju bitnu ulogu u svijetu nogometa", rekao je Saeter i dodao:

"Cijena igrača daje naznaku o razlici u kvaliteti, ali Norveška je uvijek to znala nadoknaditi s dobrom kolektivnom igrom."

HMS