Mlade u sportu prati se samo kada igraju na marketinškom turniru, a na njihovu sigurnost se ni ne misli

turnir, mladež

...istaknuti i kasnije se ubaciti u lige „velikana", a čak i ako im posvete pažnju, to će učiniti isključivo iz marketinških razloga.

Primjer tome jest održana završnica nogometnog Nike Premier Cupa održana 11. i 12. travnja 2015. godine namijenjena uzrastu od 15 godina. Ovaj dinamičan turnir sastoji se od utakmica koje se igraju na principu 2x20 minuta, te su moguća velika neočekivana iznenađenja. S obzirom da je to turnir pod velikim pokroviteljstvom Nikea, dobro je marketinški i medijski popraćen. Ova popraćenost je pozitivna stvar jer se na taj način promoviraju mladi nogometaši o kojima se ne zna da su spremni na mnogo odricanja i na svakodnevne fizički i psihički iscrpljujuće treninge. Utoliko turnir ističe i određene probleme, poput toga da on nema razvojnu svrhu, već promotivnu (u konkretnom slučaju: promociju određene sportske marke). Utakmice 1. Hrvatske nogometne lige za navedeni uzrast, kao i za ostale uzraste nogometnih škola, ili uopće nisu medijski popraćene ili su popraćene s tek dva-tri retka u kojima se daje šturi izvještaj. Uloga medija bi trebala biti poticanje sporta kao razvojnog segmenta mladih, a adekvatno i pravovremeno praćenje mlađih uzrasta djelovala bi pozitivno na te igrače, potakla bi ih u daljnjem djelovanju i profilirali bi se najmarljiviji sportaši koji će kasnije biti dio hrvatske nogometne scene.

Ova medijska popraćenost promotivnih turnira ističe i negativne strane organizacije koja stavlja mlade živote u opasnost i ne osigurava im propisane uvjete. Primjerice, Nikeov turnir igran je u izrazito opasnim uvjetima, jer se jedva jedan metar od terena nalazi željezna ograda, a put između terena i ograde je u potpunosti napravljen od betona. Prilikom igranja utakmica na turniru moglo se primjetiti kako se mladi nogometaši bore sa zaustavljanjem prilikom proklizavanja sa terena jer su nastojali izbjegnuti direktan sudar sa ogradom. Zgodno je napomenuti kako je betonsko tlo za kopačke isto kao i ledena površina za obične tenisice. Borba sa ozlijetanjem pobudila je sjećanje na nesretan slučaj koji se dogodio prije sedam godina tijekom utakmice Zadar - Cibalija, kada je smrtno stradao nogometaš Hrvoje Čustić zbog udarca u betonski zid koji se nalazio uz aut liniju. Slučaj je bio prikazan u svim dnevnim tiskovinama i na online portalima, te bi čovjek očekivao da će se veća pažnja u budućnosti posvetiti sigurnosti. S obzirom da je Nikeov turnir jedan od respektabilarnijih u Hrvatskoj, čudno je imati ovakav propust u organizaciji, koji nije bio jedini.

Utakmice su igrane sa samo jednom loptom, tako da se prilikom svakog izlijetanja lopte van terena moralo dugo čekati na povratak lopte, što je svakako usporavalo tempo i dinamiku igre i samih igrača, pogotovo u kratkim 2x20 minuta igrama. Uz manjak lopti, postojao je i manjak sakupljača lopti, tako da su po lopte najčešće trčali sami igrači. Nogometna pravila inače nalažu da na utakmici moraju biti minimalno tri službene lopte.

Loš okus u ustima i loš utisak na cijeli turnir doprinijelo je i neprofesionalno suđenje gdje se u nekim prilikama moglo vidjeti kako se sutkinja raspravlja sa prisutnom publikom, pa se turnir činio kao seoska utakmica. Suci i sutkinje su pokazali neprofesionalno suđenje i nepoznavanje elementarnih pravila nogometa te su tako utjecali na igru i usporavali je. Zbog loše kvalitete suđenja na utakmici između GNK Osijek i GNK Rijeka, Osijek je u zadnjoj minuti napustio teren zbog nepravilno osuđenog jedanaesterca u korist GNK Rijeka.

Ovakvim pristupom prema mladima, njihovoj sigurnosti i uvjetima za igranje igre degradiraju se njihova nastojanja, podcjenjuje se njihov talent te se utakmice više pretvaraju u treninge, nego u prava natjecanja za koje mladi svojim žrtvovanjem vremena vježbaju.

studentski.hr