Mjeseci neizvjesnosti pred Vinkovačkom Cibalijom

HNK Cibalia, nk slaven belupo, HNK Cibalia, Vinkovci, Ultras Vinkovci, HNK Cibalia
Riječ je, naravno, o novom predsjedniku Cibalije Miroslavu Gagri kojem je njegov prethodnik Zvonimir Hodak ostavio klub u nikad težoj situaciji otkako je Hrvatske nogometne lige.

Samo u prva četiri mjeseca klub s Bosuta ima 3,2 milijuna kuna minusa, a 28. travnja pokrenuta je predstečajna nagodba jer, kako je tvrdio Hodak, to je bilo jedino rješenje i klub bi s dugom od gotovo 11 milijuna kuna izbjegao stečaj i sudbine Varteksa i Karlovca. Ona je danas i odobrena, a u narednih 210 dana biti će poznata sudbina kluba. Čelnici Cibalije nakon predstečaja planiraju imati dug od „samo" pet milijuna kuna, a u onoj varijanti za koju se svi nadaju kako do nje neće doći - klub ide u stečaj, odnosno likvidaciju.

Veliko je to ogorčenje izazvalo kod sadašnjih i bivših igrača koji su o svemu slušali i čitali - tek u javnosti. Nitko ih ranije nije obavijestio, a da stvar za njih bude još gora, u planu financijskog restrukturiranja nalaze se u trećoj podgrupi i trebali bi ostati bez čak 60 posto svojih potraživanja. Iako, obećano im je bilo da će se naći u prvoj i u tom slučaju bi im bila isplaćena sva dugovanja.

Prošle godine Cibalia je prodala trojicu igrača(Marko Dabro - Fiorentina, Dario Župarić - Pescara, Matej Mitrović - Rijeka) za koje se utržilo preko deset milijuna kuna, no tog novca danas nema pa se Mario Lučić koji je gostovao na Vinkovačkoj televiziji zajedno s Mladenom Bartolovićem upitao: „Cibalia je prošle godine prodala igrače u milijunskim iznosima. Zaista, nije mi jasno gdje je taj novac nestao. Gledamo li listu dužnika, nikome nije ništa isplaćeno... Neshvatljivo".

Prvo ročište po ovom pitanju zakazano je za 1.12.2014. godine, a održat će se u Zagrebu. Kako je ranije navedeno, igrači se ne slažu s planom, a veliku podršku imaju i Hrvatske udruge nogometni sindikat koji čak traži i oduzimanje licence klubovima koji se nađu u predstečaju. U Hrvatskoj je u istoj situaciji još i Osijek čiji je predstečaj već pri kraju.

Ostala je Cibalia jučer i bez trenera. Zoran Tomić, dugogodišnji odvjetnik Cibalije, na klupu je sjeo uz veliko negodovanje navijača kojima je tijekom sastanka Nadzornog odbora bilo čak i obećano kako do toga neće doći. Vrijeđanje navijača, kaže Tomić, stvaralo je pritisak igračima pa se odlučio na takav potez.

Prije preuzimanja seniorskog sastava imao je tek iskustvo vođenja juniora s kojima je imao katastrofalan niz poraza, a za vrijeme njegovog mandata Cibaliju je napustio veliki broj mladih i talentiranih igrača koji su bili nezadovoljni njegovim radom. Zatim, na početku ove sezone odrekao se Mate Bajića koji je trenutno s Cibalijom na arbitražnom sudu, Luke Mijokovića koji je na posudbi u Novigradu, Josipa Milardovića koji s važećim ugovorom trenira individualno i čeka rasplet situacije, a Luku Kujundžiju je poslao među juniore, dok je na ružan način u igračku mirovinu poslao legendu kluba, HNL-a i bivšeg BiH reprezentativca- Mladena Bartolovića.

Ipak, Tomić je treći po redu dioničar kluba nakon što je svoja potraživanja prebacio u dionice pa je njegov iznenadni odlazak mnoge iznenadio, bez obzira što se to i tražilo.

Teški mjeseci su, dakle, pred jednim velikim Hrvatskim klubom, klubom iza kojeg stoje vjerni Ultrasi, a svi zajedno nadaju se kako će ipak sve imati sretan završetak.

Davor Mikulić/HERCEGOVINA.info