Mi smo karakterno jaki, pokazat ćemo im kakav je duh Bayerna

FC Bayern, Borussia Dortmund, FC Barcelona, FC Bayern, Liga prvaka, FC Bayern, Atletico Madrid, Liga prvaka
Uoči večerašnjeg uzvrata polufinala Lige prvaka između »Bayerna« i »Atletica« sigurno je tek to da će kraj utakmice iznjedriti trijumf jedne nogometne filozofije. Nije nikakva tajna što Josep Guardiola traži od svojih momčadi, kao pobornik stila zvanog »tiki-taka«, a jednako je poznat i ratnički pristup Diega Simeona, čiji igrači neumorno rade od prve do zadnje minute.

Trenutak nadrealnog nadahnuća Saula Nigueza u prvoj je utakmici rastavio obranu »Bayerna« i »Atleticu« donio minimalnu prednost uoči večerašnjeg sraza na Alianz Areni (1:0). Taj gol je do maksimuma povećao optimizam i samopouzdanje madridskog sastava, koji sada otvorenih očiju sanja nastup u finalu, zakazanom za 28. svibnja na San Siru. Naravno, i Bavarci imaju iste snove, iako im je jasno da moraju slomiti najčvršću obranu europskog klupskog nogometa.

- Uvjeren sam da će se »Atletico« koncentrirati na obranu svog gola. Čekat će nas u zgusnutoj formaciji i nadati se prilici za kontru. No, mi smo karakterno jaki i vjerujemo da ih možemo pobijediti i doći do finala. Dat ćemo sve od sebe i pokazat ćemo im kakav je duh »Bayerna« - poručuje Arturo Vidal.

Težak zadatak
Nije na odmet podsjetiti da su Bavarci u posljednje dvije sezone ispadali u polufinalima Lige prvaka od španjolskih klubova, »Reala« i »Barcelone«. Povrh toga, postoji još jedan podatak koji im ne ide na ruku. U zadnjih sedam godina do finala Lige prvaka su stigle samo dvije momčadi koje su uzvrat igrale pred svojim navijačima, odnosno čak je dvanaest klubova uspjelo sačuvati prednost iz prve utakmice na svom terenu.
- Svima nam je jasno da nas na Alianz Areni čeka izuetno težak zadatak. Međutim, već smo pokazali koliko vrijedimo. U četvrtfinalu s »Barcelonom« svi su mogli vidjeti da ova momčad može dosegnuti najviše domete - tvrdi Jorge Resurrección Merodio, poznatiji po nogometnom imenu Koke.

Iako je više nego jasno da statistike nisu nogomet, valja spomenuti i podatak koji predstavlja upozorenje za »Atletico«. U posljednjih jedanaest utakmica Lige prvaka na Alianz Areni »Bayern« je zabilježio isto toliko pobjeda, uz impresivnu gol razliku 41:6. Doduše, prošlogodišnjih 3:2 protiv »Barcelone« označilo je časno ispadanje u polufinalu, a u osmini finala ove sezone »Juventus« je poražen 4:2 tek u produžetku, nakon 2:2 unutar devedeset minuta. Inače, »Atletico« dolazi u München s nizom od sedam uzastopnih pobjeda u svim natjecanjima, pri čemu u zadnjih šest susreta nije primio gol. Jan Oblak ove sezone u 24 utakmice nije primio gol, što je klupski rekord.

Mendes upitan
- Očekuje nas zahtjevna utakmica, ali mi smo »Bayern«. Ovo je Liga prvaka, a naš skor na našem stadionu je sasvim pristojan, uz dužno poštovanje prema suparniku. U ovoj utakmici »Atleticu« moramo priuštiti pravi vatromet - rezonira Thomas Müller, koji je u Madridu odigrao zadnjih dvadeset minuta.

Atletico lovi treći finale
Bayern je 18. put u polufinalu Kupa prvaka, odnosno Lige prvaka i do sada ima pozitivan skor 10-7. U deset dosadašnjih polufinalnih sudara sa Španjolcima slavio je sedam puta, pet puta je prošao dalje kada je izgubio prvu utakmicu 0:1. Atletico u svom petom polufinalu lovi treći finale. Dosadašnja dva je izgubio, od Bayerna 1974. i od Real Madrida 2014.

Sada se, pak očekuje da ga Guardiola pošalje na teren u udarnoj jedanaestorci. Zapravo, svi igrači obje momčadi večeras žele nastupiti na Alianz Areni, bez obzira na trenutno zdravstveno stanje. Tako je Franck Ribery već je poručio Guardioli da je spreman za igru, iako ga muče leđa, a Jerome Boateng također sanja mjesto u početnoj postavi, nakon tri mjeseca pauze zbog ozljede prepona.

Simeone je, pak, u München poveo sve igrače koje ima na raspologanju. U konkurenciji za utakmicu su i rekoncvalescenti, stoper Diego Godín i krilni napadač Yannick Ferreira Carrasco, koji su propustili prvu utakmicu u Madridu. Prema informacijama iz »Atletica«, samo je upitan ozlijeđeni veznjak Tiago Mendes.

Bayern - Atletico (20.45)
München Arena. Kapacitet: 70.000 mjesta. Sudac: Cüneyt Cakir. Pomoćnici: Satman, Ongun (svi Turska).

BAYERN: Neuer - Lahm, Benatia, Boateng, Alaba - Vidal - Coman, Müller, Alcantara, Ribery - Lewandowski.

ATLETICO: Oblak - Juanfran, Gimenez, Godin, Filipe Luis - Saul, Gabi, Fernandez, Koke - Torres, Griezmann.