"Mesić je pjevao ustaške pjesme, pa je bio predsjednik"

'Mladost, ludost' kaže današnji predsjednik Hajduka Hrvoje Maleš koji se slikao nekad davno sa Ustaškim obilježjem
'Mladost, ludost' kaže današnji predsjednik Hajduka Hrvoje Maleš koji se slikao nekad davno sa Ustaškim obilježjem
Slučaj Maleš ovih je dana u Splitu prva tema. Treba li ostati na čelu Hajdukove uprave nakon što je otkriveno da se svojedobno fotografirao s ustaškom kapom na glavi, pitanje je koje nosi podijeljene odgovore poznatih Splićana, piše portal Večernjeg lista.

- Državne službe trebaju ustanoviti je li to djelo za koje zakon predviđa sankciju. S obzirom na njegovu mladost i činjenicu da tvrdi kako to nije odraz njegova političkog ekstremizma, ja bih sve pripisao mladenačkom nestašluku. Kada bi Maleš dao ostavku, prije njega to bi trebali učiniti brojni još uvijek aktualni političari - kaže don Ivan Grubišić.

- Hrvatska je dio antifašističke koalicije, nošenje ustaške kape je neprihvatljivo i protuzakonito. To nije sporno, ali čovjek je to napravio u mladosti i red bi bio da mu se oprosti. Mislim da ne treba odgovarati pred sudom, ali taj je čin nespojiv s funkcijom predsjednika takve institucije kao što je Hajduk. Ostavku je već trebao dati - kaže Ozren Matijašević, predsjednik HUS-a.

- Svatko može pogriješiti. Čovjek je u mladosti napravio nešto nepromišljeno, sada se ispričao i ja ga ne bih razapinjao. Ako se njega kazni, prije toga treba kazniti Stjepana Mesića koji je u Širokom Brijegu pjevao ustaške pjesme, a dva mandata bio je predsjednik države - kaže Mario Tomasović, predsjednik Hvidre Split.

- Maleš ne može ostati na čelu Hajduka. Ne treba ga goniti sudski, to bi bilo licemjerno, jer nije napravio ništa što nisu činili brojni javni i politički dužnosnici. Ja sam hajdukovac, ali nemam volje nakon toga ići na stadion. Neću gledati nijednu utakmicu dok je on predsjednik - ističe sociolog dr. Dražen Lalić.

Hrvoje Marušić, predsjednik HUP-a za Dalmaciju, kaže: - Engleski princ Harry paradira s totalitarnim oznakama, Stipe Mesić pjevao je ustaške pjesme, a da ne spominjem sve one koji hodaju s petokrakama. Ne amnestiram Maleša, ali bude li imao pravne posljedice, očekujem isto tako strog pristup i prema ostalima - javlja portal Večernjaka.

- Ako se ispričao zbog te fotografije, smatram da ne bi trebalo biti problema - mišljenje je Olivera Dragojevića, poznatog pjevača i velikog Hajdukova navijača.

Izvor: dalmacijanews.com