'MERCATO' IM PRAVI PROBLEME Dinamo kasni s isplatama igračima, iako im uskoro stiže 3 milijuna eura

Mirko Barišić Dinamo
Cropix

Najveće zadovoljstvo u trenerskom poslu Arne Slot i ja pronalazimo u poigravanju klišejima i rušenju stereotipa, otkrio je Marino Pušić u razgovoru za Jutarnji tijekom Final Foura Uefine Lige nacija. Je li jedan od tih dosadnih klišeja da Feyenoord ne može bogato investirati u pojačanja, aktualno je pitanje otkako se kuloarima zakotrljala glasina o mogućem transferu Luke Ivanušeca u redove nizozemskog prvaka.

Marino Pušić rođeni je Mostarac koji je trenersko ime izgradio u Nizozemskoj. U stožeru Arnea Slota on je, pohvalio se u intervjuu, više od pomoćnika, gotovo pa ravnopravan partner. Ovaj trenerski tandem proljetos je donio titulu u Rotterdam poslije šest godina i vratio Feyenoord u Ligu prvaka. Sljedeći cilj: prezimljavanje u elitnom natjecanju, što znači da se momčad mora pojačati, pišu Sportske novosti.

Radije mercato nego banka

Oduvijek na glasu kao sposobni trgovci, Nizozemci nisu propustili priliku da uspjeh monetiziraju transferima nogometaša. Odmah nakon šampionske proslave prodali su veznog igrača Orkuna Kökcüa (22) u Benficu, u poslu koji će s bonusima dosegnuti 30 milijuna eura. Istu su cijenu zalijepili u Feyenoordu na leđa njegovu vršnjaku Lutsharelu Geertruidi zbog čega su prošli tjedan odbili prvu ponudu Red Bull Leipziga tešku 20-ak milijuna eura. Završi li mladi stoper ovoga ljeta u Bundesligi, Feyenoord će definitivno raspolagati novcem za investiranje u pojačanja.

Geertruida i Ivanušec podijelili su travnjak kultnog stadiona De Kuip u polufinalnom dvoboju Lige nacija u lipnju i prema svemu sudeći, na toj su utakmici Feyenoordovi skauti dobili potvrdu da Dinamova zvijezda može oplemeniti njihovu igru. Upitno je, međutim, može li Feyenoord dovoljno oplemeniti ponudu kojom namjerava pokucati na maksimirska vrata? Kada je govorio o klišejima i stereotipima, Pušić je konkretno mislio na slučaj Matsa Wieffera, veznjaka kojeg je klub doveo kao autsajdera iz tada drugoligaškog Excelsiora za 500 tisuća eura i ubrzo ga promovirao u reprezentativca, koji danas prema transfermarktu vrijedi 15 milijuna eura. Wieffer je također bio starter u navedenom meču. U slučaju Luke Ivanušeca šefovima Feyenoorda ipak će trebati malo više hrabrosti jer Dinamo svoju zvijezdu procjenjuje na 12 milijuna eura.

Pretjerano bi bilo reći da su u Dinamu nervozni zato što cijeli jedan odred nogometaša već izvjesno vrijeme pocupkuje na izlazu iz kluba, čekajući kada će se pojaviti kupac. Luka Ivanušec, Dominik Livaković, Bruno Petković i Josip Šutalo su reprezentativci s kojima "plavi" na tržištu igraju na sigurno i nemaju razloga za paničnu rasprodaju, ali dok čekaju povoljan rasplet transfernih kombinacija, u Maksimiru zapravo spajaju kraj s krajem. Nije tajna da "cash flow" muči Dinamo čija radna zajednica košta oko 300 tisuća eura mjesečno.

Dinamo se ponaša poput kockara. Bišćan zatražio pojačanja na dvije pozicije, klub to ne želi platiti

Prema izvorima, klub igračima kasni s isplatom druge rate za ovu godinu (rate se isplaćuju kvartalno, u ožujku, lipnju, rujnu i prosincu), što se u klubu posljednjih sezona nije događalo. Za izvanredne situacije Dinamo godinama već ima otvorenu kreditnu liniju kod Erste banke, revolving kreditom uz povoljnu kamatu klub može zatvoriti rupe u tekućem poslovanju i već prvim opipljivim izlaznim transferom vratiti se u pozitivu, no klub se trenutačno više uzda u mogućnost zarade na "mercatu".

Bišćan traži pojačanja

Na tržnici su "plavi" ovog ljeta potrošili 1,3 milijuna eura kupivši Maximea Bernauera, francuskog stopera koji u prvim nastupima nije ostavio bajan dojam. Istodobno, kolateralno će im u blagajnu kapnuti gotovo tri milijuna eura od transfera Matea Kovačića u Manchester City te Marcela Brozovića u Al Nassr.

U Maksimiru bi se ipak najviše radovali trećem "kolateralu", onom koji bi u slučaju transfera u Manchester City potegnuo Joško Gvardiol. Taj posao Dinamu ne bi donio samo 15-ak milijuna eura, što je kao "postotak od sljedećeg transfera" uglavljeno u Gvardiolov ugovor s Leipzigom, nego bi otvorio vrata realizaciji drugog posla. Javna je tajna da su "crveni bikovi" postigli načelni dogovor s Josipom Šutalom koji bi kao kapitalac ovog prijelaznog roka nakon Gvardiola preuzeo uzde Leipzigove obrane. Dinamo je njegovu cijenu utvrdio na granici od 20 milijuna eura.

U idealnom raspletu Dinamo bi poslove finiširao u kolovozu, nakon što osigura mjesto u skupini Lige prvaka ili barem Europske lige, ali nužda će zahtijevati da klub ranije krene u transfernu akciju jer nakon što isprate dvije ili tri zvijezde, Dario Šimić i Igor Bišćan željet će nekoga i kupiti.

Jedno neočekivano pojačanje pronašli su u unutarnjim rezervama, vezni igrač Petar Sučić iskoristio je ponuđenu priliku, ali ostala pojačanja Šimić traži u inozemstvu.