Mateo Sušić: Nadam se pozivu u reprezentaciju

Mateo Sušić

Od ove sezone član je Cluja, trostrukog prvaka Rumunjske i nakon osam kola prvog pratitelja Steaue. U klubu koji smo prethodnih sezona gledali i u Ligi prvaka Sušić je standardan, u osam kola skupio je maksimalnih 720 minuta, zbog čega je njegovo zadovoljstvo još veće.

- Naravno da sam zadovoljan. Nakon sezone u Njemačkoj, dolazak u Cluj bio je pun pogodak, govori Sušić, koji na startu razgovora objašnjava i kako je uopće došlo do njegovog prelaska u rumunjski klub.
- Nakon godine u Cottbusu, gdje sam skupio jako malo nastupa i pretrpio tešku ozljedu, odnosno lom noge, bilo mi je najvažnije pronaći klub u kojem ću opet imati kontinuitet nastupa. Imao sam sreću da je Cluj preuzeo Vasile Miriuta, trener koji je prošle godine bio trener druge momčadi Cottbusa, tako da je bio vrlo dobro upoznat s mojim mogućnostima. On me pozvao da dođem u Cluj i prihvatio sam poziv, govori 23-godišnji branič, koji se u klubu sa sedamnaest stranaca odmah standardizirao u sastavu.

Ambicije Cluja su velike i ove sezone.

- U klubu kažu da je cilj završiti u vrhu i izboriti plasman u Europu, ali trener Miriuta mi je u onom razgovoru koji sam prethodno spomenuo rekao da slaže momčad za naslov prvaka.
Sušić kaže kako još uvijek ne zna jesu li takve ambicije utemeljene.
- Ako je suditi prema dosadašnjim rezultatima, imamo pravo ciljati najviši plasman. Iza nas je pet pobjeda u nizu, Steaua je skupila samo dva boda više, ali trebamo ići od utakmice do utakmice. U svakom slučaju, borba za naslov prvaka nije ništa novo za Cluj, jer se radi o klubu koji je u prethodnih sedam sezona tri puta osvajao titulu.

Svlačionica Cluja je prava "legija stranaca".
- Ima nas sa svih strana svijeta. Tu su i dva Hrvata, Antonio Jakoliš i Filip Jazvić, zatim Makedonac Mirko Ivanovski, imamo nekoliko Portugalaca, dva Talijana, po jednog Francuza, Španjolca, Gruzijca, Brazilca... Mislim da imamo 16-17 stranaca, ali to za Cluj nije ništa novo, jer se ovaj klub i digao zahvaljujući strancima. Nekad ih je znalo biti i više od dvadeset.
Ove sezone Cluj je za cilj imao i plasman u skupnu fazu Europske lige, ali u trećem pretkolu neočekivano se boljim pokazao bjeloruski Dinamo.
- Bio je to pravi peh. U prvoj utakmici smo nezasluženo poraženi 1:0, a u uzvratu u Rumunjskoj smo odmah na startu utakmice ostali s igračem manje. No sada je to već iza nas i treba gledati naprijed. Naravno, bilo bi bolje kada bismo igrali i Europu, ali se sada barem možemo fokusirati samo na prvenstvo.
Na život u Cluju se lako priviknuo.

- Vrlo lijep grad koji me ugodno iznenadio. Cluj je u Rumunjskoj treći po veličini, u njemu živi gotovo pola milijuna stanovnika, ali veliki broj njih su studenti iz svih krajeva Rumunjske, budući da je Cluj prije svega sveučilišni grad.
Zanimljivo, veći broj stanovnika navija za Universitateu, ali razlog je lako objasniti.
- Universitatea je klub s velikom tradicijom, stalni prvoligaš, dok je Cluj do 2004. igrao u nižem rangu. Dvije godine ranije na čelo kluba je došao Arpad Paszkan, koji je vrlo brzo uveo Cluj u elitu, a onda samo četiri godine kasnije i do prvog naslova prvaka, čime je prekinuta dugogodišnja dominacija velikih klubova iz Bukurešta, Steaue, Dinama i Rapida, koji su između sebe dijelili sve naslove.
Rumunjska liga se posljednjih godina dosta dignula.
- Dosta se ulaže, izgrađeno je i nekoliko stadiona, a od sljedeće sezone bi trebala biti još jača, s obzirom da će se broj klubova s osamnaest smanjiti na četrnaest, tako da će se još više dobiti na kvaliteti, zaključio je Sušić.

Nadam se pozivu u reprezentaciju

S obzirom da je Hajdukov Avdija Vršajević standardan u A reprezentaciji BiH, onda je jasno kako se pozivu ima pravo nadati i Mateo Sušić.
- Nadam se pozivu, naravno, ali nema smisla da se izborniku namećem preko medija. Na meni je igrati, a poziv će valjda stići. Igrao sam za U21 reprezentaciju, dok poziv u A reprezentaciju još uvijek čekam, kaže Sušić.

U Njemačkoj sam napredovao

Iako će epizodu u Njemačkoj najviše pamtiti po lomu noge, Sušić ipak govori da je iz Cottbusa otišao kao kvalitetniji igrač.
- Igrao sam jako malo, nisam skupio ni deset nastupa, ali usprkos tome i teškoj ozljedi, smatram kako sam u Njemačkoj ipak napredovao. Radio sam na puno ozbiljnijoj razini nego do tada, popravio sam igru u defenzivi, očvrsnuo sam i rekao bih da sam iz Njemačke otišao kao bolji igrač nego što sam bio kada sam došao u Cottbus, izjavio je Sušić.

OSOBNI KARTON
Mateo Sušić je rođen 18. studenoga 1990., a u Zrinjski je stigao u ljetnom prijelaznom roku 2008. godine. U dresu s lentom je skupio 54 službena nastupa, a onda je s nepunih dvadeset godina prešao u Istru u kojoj je proveo pune tri sezone. U njemačkom Cottbusu nije se naigrao, ali razlog je bila i teška ozljeda, s obzirom da je nekoliko mjeseci bio izvan terena zbog loma noge.