Marinko Mikulić (Ćipukić) dobio posebno priznanje za višegodišnji doprinos širokobriješkom sportu

Marinko Mikulić
STUDIO JOSA

U velikoj, bogatoj i izjednačenoj konkurenciji, kakvu na sreću imamo u Grad Široki Brijeg, čime nagrada za višegogodišnji izniman doprinos u razvoju i promicanju širokobriješkog sporta koju dodjeljuje Upravni odbor Športski savez Široki Brijeg dobiva na važnosti, ove je godine jedan od dobitnika Marinko Mikulić (Ćipukić), svestrani sportaš, igrač momčadi Mladosti (današnji NK Široki Brijeg) iz osamdesetih godina prošloga stoljeća, ali i glava obitelji sa sedmero djece.

Marinko je rođen u Kočerinu 3. lipnja 1960. godine, a u sportu je još od osnovnoškolskih dana. Godine 1981. pod vodstvom trenera Žarka Skoke zaigrao je za NK Kočerin na mjesnom igralištu Brižine. Njegov su talent brzo uočili treneri s Pecare pa je prešao tamo i igrao sve do početka Domovinskog rata.

Za tada amaterski klub s Pecare odigrao je oko 200 utakmica, većinom kao robusni desnokrilni napadač. Povjerenje su mu dali svi treneri s kojima je radio: Ivan Mandić (Duka), Drago Zovko (Đido), Žarko Skoko, Marinko (Mara) Ćužić i Miljenko Ćužić. Jednom je dobio poziv za prijelaz u australsku momčad Croatia Melbourne FC (današnji Melbourne Knights FC) i prihvatio ga, ali mu ondašnje komunističke vlasti nisu dale putovnicu.

Stigao je rat, Grad Široki Brijeg je bombardiran, a klub privremeno ''pao'' u stanje mirovanja. No, ne zadugo, jer je već 8. kolovoza 1992. godine NK Mladost Dubint, kako se budući NK Široki Brijeg tada zvao, odigrao prvu utakmicu nakon demokratskih promjena, prijateljski susret na Stadion Podvornica - Opuzen protiv NK Neretvanac Opuzen. Inicijator utakmice bio je upravo Marinko Mikulić (Ćipukić), dragovoljac Hrvatsko Vijeće Obrane - HVO i ratni zapovjednik slavne Poskok bojne.

Kasnije je Marinko Mikulić (Ćipukić) bio među pokretačima Nogometnog saveza i prvenstva Herceg-Bosne te jedan od inicijatora utemeljenja Veterana NK Široki Brijeg za koje je godinama igrao.

Osim u nogometu, sebe je pronašao i u boćanju, još od 1998. godine, kada je krenuo u natjecanja s Boćarski klub "Široki Brijeg", čiji je i današnji igrač i kapetan. Kako sam kaže, ''na nesreću'' jer je s bremenom godina najbolji igrač kluba, ali jedva čeka da ga mlađi nadvise. U boćanju je već 22 godine. Član je Upravnog odbora Boćarskog saveza Bosne i Hercegovine.

Bio je i direktor reprezentacije Bosne i Hercegovine na Europskom prvenstvu u Grude 2003. godine, kada je osvojena brončana medalja. Godine 2005. našao se na dužnosti izbornika reprezentacije Bosne i Hercegovine na Europskom prvenstvu u Rijeka, Croatia, kada je Markica Dodig osvojio zlato u preciznom izbijanju te srebro u disciplini krug. S klubom je također nizao uspjehe kao osvajač Kupa Bosne i Hercegovine 2016. godine, doprvak Bosne i Hercegovine 2018. godine u Grudama u disciplini bližanje i izbijanje. S BK Široki bio je i sudionik Lige europskih boćarskih prvaka i osvajač 3. mjesta u Rijeci 2019. godine.