Marin Aničič: Pozicija stopera mi više i odgovara

U dresu prve momčadi debitirao je kao junior, u studenom 2007. u Kup utakmici protiv Slavije, tako da je iza njega već 120 službenih nastupa.
- Naravno da mi je velika čast što sam kapetan, baš kao što mi je bila čast što sam bio zamjenik kapetana. Zrinjski je klub iz mog rodnog grada i klub u kojem sam proveo čitav život, tako da je lijep osjećaj biti kapetan. Naravno, uloga kapetana nosi i veću odgovornost, kako na terenu, tako i izvan njega, a na meni je da tu ulogu opravdam na najbolji način. Na terenu ću, kao i uvijek, davati svoj maksimum, ali sada vođa momčadi moram biti i izvan terena, govori Aničić. Kapetanska uloga neću mu biti jedina novina, budući da je subotnja provjera protiv Kozare (4:0) očekivano potvrdila njegov povratak u zadnju liniju.

- Naravno da mi to mjesto nije strano, jer sam na stoperu proveo cijelu prošlu sezonu. Štoviše, mislim da u zadnjoj liniji mogu dati puno više nego u veznom redu, jer je pozicija stopera ona koja mi najviše odgovora, govori Aničić, kojeg je Musa u vezni red gurnuo na startu ove sezone, odnosno nakon povratka Tonija Šunjića s posudbe u belgijskom Kortrijku.

- Momčad je najvažnija, tako da sam zbog toga ljetos morao prihvatiti trenerovu odluku da opet zaigram u veznom redu. Jednostavno, povratkom Šunjića konkurencija u zadnjoj liniji je postala još jača, tako da mi je trener odmah rekao da će me više koristiti u veznom redu. No, sada su se stvari opet promijenile, Šunjić i Džidić su otišli, tako da me trenerova odluka nije iznenadila. Opet ponavljam da mi pozicija stopera više odgovara, iako mislim da sam u prvom dijelu sezone dosta korektno odrađivao i zahtjeve u veznom redu.
Protiv Kozare predstavljen je "novi" Zrinjski, bez obzira što su u sastavu bila samo dva nova igrača - Dario Krišto i Kristijan Ivešić.
- Promjena u sastavu nije bilo puno, ali ipak izgledamo drukčije. Jesenas su stoperski tandem činili Džidić i Šunjić, a protiv Kozare su debitirala i dva nova igrača u veznom redu. Treba nam još nekoliko utakmica da bih mogao procijeniti pravu vrijednost ove momčadi, iako smatram da nismo izgubili na kvaliteti, jer se igrači koji su dovedeni pokazuju kao prava pojačanja. Ipak, svima je jasno da smo izgubili onu širinu koju smo imali jesenas, jer je konkurencija ipak tanja nego u prvom dijelu sezone, prije svega u obrani. Naravno da bi nam dobro došao još koji provjereni igrač, ali to je ipak na struci i čelnicima kluba.
Cilj Zrinjskog u nastavku sezone je poznat - plasman u Europu.
- Nadam se da ćemo na kraju sezone imati razloga za zadovoljstvo. Cilj koji imamo neće biti lako ostvariti, ali sigurno je dohvatljiv.
Ljestvica sugerira da će glavni konkurenti u toj borbi biti Sarajevo, Borac i Olimpic.
- Željezničar i Široki Brijeg su malo odmakli, tako da bi, prema svemu sudeći, oni trebali voditi glavnu borbu za titulu, dok nas sa Sarajevom i Borcem čeka borba za jednu ili dvije pozicije za Europu, ovisno o tomu hoće li na međunarodnu scenu voditi i četvrta pozicija. Borac se ove zime jako pojačao i mislim da sada ima jednu od najboljih momčadi u Ligi, tako da će nam on sigurno biti jak i ozbiljan konkurent, dok mi, barem na papiru, Sarajevo ne izgleda toliko kvalitetno. Sigurno je slabije od Željezničara, Širokog Brijega i Borca, tako da se nadam da bi trebali završiti ispred njih, bez obzira što ćemo u drugi dio sezone ući s dva boda manje.
Aničić velike nada polaže u start sezone.
- U igri je 45 bodova, tako da je svaka od petnaest utakmica jednako važna, ali ipak mislim da će od prvih četiri-pet kola dosta toga ovisiti. I dalje će sve biti otvoreno, ali utakmice na startu ipak su jako važne, kako zbog samih bodova, tako i zbog samopouzdanja. Nemoguće je bilo što planirati, ali činjenica je da će start biti jako važan, pogotovo utakmice na domaćem terenu, zaključio je Aničić.

Sigurno smo u zaostatku

Dva tjedna su Aničić i društvo bili prisiljeni trenirati na zatvorenom, dok su bez pripremnih utakmica bili još duže, okruglo tri tjedna.
- Sigurno da smo u zaostatku, tako da nam odluka o prolongiranju proljetnog starta za sedam dana odgovara. Jasno da bi bilo puno bolje da smo mogli negdje normalno trenirati, ali obzirom da smo ostali u Mostaru, bili smo prisiljeni improvizirati. Nadam se da se to neće odraziti na naše igre i rezultate, iako je logično da smo u zaostatku, izjavio je Aničić.

S Markićem tvori obrambeni zid

Aničićev partner u obrani će biti Toni Markić. Ove sezone nisu nijednom igrali zajedno, no jesu u prošloj i to u četiri utakmice. Zanimljivo da ni u jednoj Zrinjski nije poražen.
- Mislim da ćemo dobro funkcionirati, a vjerujem da nam neće trebati puno vremena da se uigramo. Markić je mladi reprezentativac BiH i jednako kvalitetan igrač kao što su Džidić i Šunjić, kazao je Aničić.

Dnevni list