Mamićeva poruka predsjedniku HNS-u: 'Ne ode li Halilović na SP, Šuker mora dati ostavku'

Dinamo, Zdravko Mamić, operacija, Dinamo, zdravko mamić dinamo, zajedno za dinamo, Zdravko Mamić, referendum, U ime obitelji, nk lokomotiva zagreb, zdravko mamić dinamo, Zdravko Mamić, Alen Halilović, Davor Šuker, Zdravko Mamić, Dinamo, robert murić, Zdravko Mamić, zdravko mamić dinamo, Zdravko Mamić, Zdravko Mamić, zdravko mamić dinamo, Međugorje
Kako na momčad, na klub, ali i na sva događanja u hrvatskom nogometu gleda Zdravko Mamić?

- Nažalost, ne mogu o pravom izgledu današnjeg Dinama govoriti iz nekoliko razloga. Ne sjećam se priprema u koje smo ušli s toliko problema. Nekoliko vitalnih igrača kao što su Brozović i Pivarić imaju neugodu s metatarzalnom kosti stopala, Šimunović i Husejinović su operirani, a ložu je ozlijedio Taravel na utakmici s Zürichom. Cleyton je u odnosu na druge igrače nedovoljno spreman, trebat će mu vremena da dođe na njihovu razinu.

Znači, Dinamo u proljetni dio prvenstva neće startati u top izdanju?

- Veseli me što je povećana količina rada u odnosu na neke bivše pripreme, atmosfera je dobra, nikad nismo imali više mladih igrača s nama, tu su već otprije Halilović i Brodić, te Pavičić, Murić, Mamić i Capan. Ima stvari koje me čine optimističnim, ali isto tako i onih za koje mogu kazati da izazivaju neizvjesnost. U najvažnijem razdoblju, u prva tri kola nastavka prvenstva, kada igramo na gostovanjima s Istrom 1961 i Rijekom, te doma sa Splitom, nećemo biti u optimalnom izdanju.

Trener momčadi je vaš vlastiti brat. Strepite li za njegovu sudbinu ako momčad ne bude igrala kako valja i ako ne bude bilo adekvatnih rezultata?

- Činjenica da mi je brat trener donosi mi još veći strah i odgovornost. To je dodatni teret na našim leđima. Zoran je vrijedan i pošten dečko, okupio je oko sebe u stožeru respektabilan krug mladih i ambicioznih ljudi. Ovo što vidim, daje mi nadu za optimizam. Kad je uletio Zoran sa svojim ljudima u krizama, vidio se pomak.

Drugim riječima, brat je na klupi sigurniji od bivših trenera?

- Ne! To što je moj brat, nimalo ga ne amnestira od kritike ili odlaska s klupe. Kad bih procijenio da on nije u stanju Dinamo dovesti na stepenicu više, onda bismo se obiteljski dogovorili da više ne bude trener.

Alen Halilović, to se jasno vidi i na ovim Dinamovim zimskim pripremama, napreduje koracima od sedam milja?

- Halilović će sigurno biti jedan od najboljih igrača na svijetu! To pokazuje iz dana u dan. Ali bojim se da će nam brzo otići! Mnogo stvari u njegovu slučaju nije nam išlo u prilog. Mnogi koji su ga trebali štititi u njegovu razvoju, ugraditi mu dodatnu privrženost prema Dinamu, činili su suprotno. Otići će naprasno, jer misli da će mu razvoj biti bolji negdje drugdje, a ne u ovom okruženju gdje se nalazi njegov klub.

Približava se Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Koliko Dinamovih igrača očekujete ili želite u nacionalnoj vrsti Hrvatske?

- Ne očekujem baš ništa. Svaka moja izjava na tu temu bila bi kontraproduktivna, izazvala bi lavinu komentara, pa ne želim sudjelovati u toj priči.

Onda je ipak zastao i dodao:

- Ako Halilović ne ode na Svjetsko prvenstvo, cijelo hrvatsko nogometno rukovodstvo na čelu s predsjednikom Šukerom treba podnijeti ostavku! Halilović bi trebao biti nositelj igre sljedećih 15 godina hrvatske reprezentacije. Ako on nema mjesta među 23 igrača u nacionalnoj vrsti, te se moguće odluči igrati za BiH, onda bi to bio ogroman udarac za hrvatski nogomet.

sportske.jutarnji.hr