Mamić: Uefa će zbog povika 'Mamiću, cigane' i 'igrajte, pederi' izbaciti Dinamo iz Europe

Morao sam doći pred javnost da vas izvijestimo o nečemu što nam se dogodilo zadnjih dana. Ujutro nakon utakmice s Folom na stolu su me dočekala dva pisma iz Uefe. U jednom je bila pohvala za odličnu organizaciju utakmice, a u drugu je pisalo da će nas prijaviti svojoj disciplinskoj komisiji zbog promicanja mržnje, rasizma i homofobije na stadionu. Sve to zbog povika 'Mamiću, cigane', 'Igrajte, pederi', 'Jurčiću, pederu'. Onda je danas (subota) stiglo pismo da je disciplinska komisija odlučila kazniti Dinamo sa zatvaranjem istočne tribine u susretu protiv Šerifa i 25 tisuća eura - izvijestio je Zdravko Mamić, a onda nastavio.

- U dodatku piše da će u slučaju idućeg prekršaja kazna biti dvostruka, 50 tisuća eura i zatvaranje svih tribina, a nakon još jednog ponavljanja Dinamo će izletjeti iz Europe. Rekao sam u jednom trenutku: ovo je mogući kraj Dinama! Naravno, nije kriva Uefa, koja nam se gotovo ispričala što nas mora kazniti, ali objasnili su ljudi iz krovne organizacije da moraju poštivati svoje pravilinike i propise i da je za njih uvijek kriv klub. Znaju da je Dinamo primjer borbe protiv svih tih spomenutih stvari, da smo pokretali mnoge akcije u tom smjeru, ali pravila su pravila i nema tu nikakvih teorija zavjere. Isto tako, sad ću vam otkriti da je sličnim kaznama iz sličnog razloga kažnjen i HNS zbog utakmica sa Srbijom i Škotskom.

Zatavaranje jedne tribine definitivno je neobična i neočekivana kazna, ali zapravo je samo upozorenje. Najmanji problem su ulaznice za istočnu tribinu za Šerif, svi oni koji su ih kupili mogu ih vratiti ili zamijeniti idućih dana, međutim, pitanje je kakav će ovo efekt imati za iduće utakmice. Mamić je potom ispričao da je u Luksemburgu nedavno bilo tristotinjak navijača koji su tamo došli bez ulaznica i htjeli ući na stadion, ali nisu mogli. On je, pak, utakmicu protiv Fole gledao u hotelu, a do bliskog susreta s navijačima zamalo je došlo na aerodromu, gdje je, po njegovim riječima, stotinjak mladića čekalo njega i momčad da se obračunaju s njima.

- Skrivao sam se po nekim rupama na aerodromu, da su me našli pregazili bi me. Momčad je ostala sat vremena dulje u autobusu, čekali su da se raziđe gužva, došli su specijalci... Zar je za to kriv Dinamo i HNS? ne, kriva je država koja ništa ne poduzima, ne brani naše pravo na rad i život. To je strašno - kazao je Mamić.

Nije propustio uputiti nekoliko riječi i kritika na račun premijera Milanovića, ministra Jovanovića, predsjednika Josipovića..., inertnih političara, pozvao sve navijače i općenito građane i instirucije da zaštite hrvatski nogomet koji ide 'rapidno uzlaznom putanjom.'

- Mi još nemamo megamomčad, ali ćemo je imati. Taj je proces počeo i ne može ga zaustaviti ništa osim ovakvih stvari i tih ljudi, koji sve žele srušiti - zaključio je Mamić.

Nakon toga počinjao je trening prve momčadi, a u Maksimiru su se pojavile policajci i specijalci, valjda u strahu od brzog odgovora 'druge strane'.

sportske.jutarnji.hr