FOTO/VIDEO  Luksemburški Dudelange napravio senzaciju! Neka je ovo zvijezda vodilja Plemićima!

dudelange - zrinjski

... tako da su se njihovi ljubimci susretali sa mnogim klubovima širom Europe. Ipak, i danas kod mnogih navijača Zrinjskog ostane gorčina kada čuju ime poput Dudelangea i Legije. Pitate se zašto, a odgovor leži u činjenicama.

Dudelange je već dugi niz godina sudionik europskih natjecanja, a dolazi iz Luksemburga. Godine 2005. Zrinjski je bio oduševljen, jer ga je u predkolu Lige prvaka očekivao jedan "amaterski" klub iz Luksemburga i gotovo je siguran bio u prolaz dalje. I autor ovog teksta također se nadao i krenuo put Luksemburga.

Dolaskom u Luksemburg točnije u Dudelange, vidjevši stadion i atmosferu oko Dudelangea pomisao je bila "lako ćemo ove preskočit".

I istina, slavili smo u Luksemburgu 0:1, golom Borisa Marića, ali u uzvratu, u Mostaru Dudelange nam je dao pogodak u 89. minuti utakmice, a mi nažalost nismo uspjeli dati gol i čuvali smo tih 0:0 sve do te 89. minute. A onda je nastao produžetak i šok u kojem smo primili još tri gola i "pogurali" ovaj klub u daljnje natjecanje.

O Legiji iz Poljske neću ni pisati, jer smo slobodno da napišem i njih "pogurali" u skupnu fazu Lige prvaka, ali ta Legija je bila izraziti favorit kao što je bila i ovo ljeto nad Spartakom iz Trnave, koja je kolo ranije izbacila naš Zrinjski iz kvalifikacija za Ligu prvaka. Spartak je prošao dalje i izbacio Legiju, koja je sada kao i Zrinjski u kvalifikacijama za Europsku ligu.

Zanimljivo jučer se u 3. predkolu tih kvalifikacija susrela upravo sa klubom iz Luksemburga, Dudelangeom. I zamislite ti "amateri" iz Luksemburga pobjediše i u Varšavi favoriziranu Legiju sa 2:1. Da zanimljivo, jer danas svatko igra nogomet. Ustvari ne baš svatko, jer kada vidite od koga ispadaju klubovi iz Bosne i Hercegovine i sa kojim rezultatima, vidite da se u BiH igra najlošiji nogomet u Europi.

Iako je poljski prvak u utakmicu ušao kao ogroman favorit, Dudelange se postavio hrabro i bio bolji tim na terenu praktično od samog početka. U 24. minuti su Luksemburžani poveli sa 1:0 golom Couturiera, ali je samo tri minute kasnije Carlitos Lopez zabio za 1:1.

Bitan trenutak utakmice dešava se u 44. minuti kada Legia ostaje s igračem manje zbog direktnog isključenja Astiza. U 62. minuti, Turpel je sa bijele točke pogodio za novu prednost Dudelangea i, ispostavit će se na kraju, konačnih 2:1.

Došla su vremena da Luksemburg ima dva predstavnika u 3. pretkolu Europske lige. Drugi je Progress Niedercorn, koji je sinoć u gostima izgubio od ruske Ufe sa sasvim prihvatljivih 2:1 pred revanš na svom terenu. Isti taj Progress je prošle sezone izbacio Glasgow Rangers...

Sve ovo govori da Zrinjski koji možemo slobodno reći, ima povoljan rezultat iz Bugarske, a da u Širokom Brijegu za šest dana krene hrabrije, čvršće i sa vjerom u prolazak dalje. Ludogorets je favorit, ali favoriti uvijek ne pobjeđuju.

Fotografije su sa utakmice odigrane 13.07.2005. godine u Luksemburgu između Dudelange - HŠK Zrinjski 0:1.

HERCEGOVINA.info