Liga prvaka: Talijani gube bitku s Nijemcima

inter, serie a, nogomet, talijanska liga

ZAGREB - Talijanima bi se na kraju ove sezone moglo obiti o glavu kalkuliranje s važnošću pojedinih natjecanja, što Nijemcima nije ni na kraju pameti. Naime, na Uefinoj ljestvici koeficijenata četvrta Njemačka trenutačno zaostaje samo 1,441 bod za trećeplasiranom Italijom i zamijene li mjesta, Talijani će ostati bez četvrtog predstavnika u Ligi prvaka 2011./2012.

Njemačkim klubovima tako će se isplatiti ambicioznost u Kupu Uefe, danas Europskoj ligi, dok će se Talijanima osvetiti međunarodna orinentacija samo na Ligu prvaka.

Dva su talijanska i još pet njemačkih klubova “živi” u Europi. U Ligi prvaka Inter bi se mogao oprostiti već u utorak u Londonu, a Stuttgart u srijedu u Barceloni. U Euroligi Juventus u četvrtak u Londonu brani 3-1 protiv Fulhama, dok su sva tri njemačka predstavnika u odličnom položaju: HSV sa 3-1 odlazi Anderlechtu, a Wolfsburg i Werder domaće uzvrate s Rubinom i Valencijom počinju s 1-1 iz prvih ogleda.

Podsjećamo, za Uefin koeficijent Saveza, na osnovi kojega se određuje broj predstavnika pojedine zemlje u eurokupovima, računa se posljednjih pet sezona, Englezi i Španjolci su uvjerljivo vodeći, a Francuzi i Rusi previše zaostaju. Prvoplasirana tri saveza daju po četiri kluba u Ligu prvaka (tri izravno, a jedan u treće pretkolo), a oni od četvrtog do šestog mjesta po tri (2+1). Hrvatska je ove sezone ostala na 27. mjestu, nije uspjela prestići Poljsku.

Napominjemo da će bodovi koje osvoje njemački klubovi vrijediti više jer će se dijeliti sa šest, a talijanski sa sedam. Italija je, naime, u natjecanje ušla s predstavnikom više od Njemačke, pa je sada, eto, u težoj situaciji.

jutarnji.hr