Liga Europe: Domaćini love zaostatak

nogomet

Benfica, Fulham i HSV ostvarili su pobjede od 2:1, dok će njihovi domaćini Liverpool, Standard i Wolfsburg pokušati nadoknaditi zaostatak. Jedino će u španjolskom dvoboju Atletica i Valencije domaćin imati početnu prednost zbog golova u gostima.

Atletico Madrid - Valencia

Madridska momčad iz tjedna u tjedan pokazuje dva dijametralno suprotna lica. Nakon ispadanja iz Lige prvaka, Atletico na svojem terenu nije uspio svladati ni Galatasaray ni Sporting, ali je prolazio zahvaljujući pogocima u gostima. Upravo se tome nadaju i protiv Valencije kojoj su u remiju na Mestalli dali dva.

Trener Quique Sánchez Flores na raspolaganju neće imati napadača José Antonia Reyesa, a vjerojatno ni Juana Valeru, dok se Luis Perea vraća nakon suspenzije.

Valencia se nalazi u nešto većim problemima: osim suspenzija Evera Banege i Bruna Saltora, momčad su desetkovale ozljede Carlosa Marchene, Davida Albelde, Luisa Miguela, Jeremyja Mathieua i Angela Dealberta.

Ipak, u momčadi vlada uvjerenje kako mogu ponoviti sličnu predstavu kao protiv Wolfsburga, s kojim su u gostima remizirali 4:4. "U Njemačkoj smo to učinili na teži način, a sposobni smo to ponoviti i u Madridu", kaže veznjak David Silva. "Iz domaće utakmice s Atleticom izašli smo s osjećajem frustracije jer smo stvorili šanse koje nismo realizirali. Zatim smo primili pogotke iz kontre i slobodnog udarca, ali smo to iskusili i prije; nekada stvorite mnoštvo prilika, ali se čini kako lopta jednostavno neće unutra."

Liverpool - Benfica

Liverpoolu je Europska liga nakon ispadanja iz Lige prvaka i utrke za prvaka u Engleskoj svojevrsna utješna nagrada. Rafi Benitezu možda se pokaže i nešto više od toga jer su glasine o njegovoj smjeni na vrhuncu.

Benitez je nakon suspenzije Emiliana Insue i ozljede Fabia Aurelia, dvojice lijevih bekova, najavio promjenu obrambene formacije. "Vježbali smo s tri braniča i s različitim igračima na različitim pozicijama, pa ćemo vidjeti kako će to funkcionirati", najavio je Španjolac taktičke modifikacije.

Benfica iz ove sezone ima pozitivna iskustva s engleskim momčadima na Otoku. U skupini su pobijedili Everton s 2:0 na Goodison Parku. Orlovi ovaj put dolaze u crveni dio Liverpoola bez ozlijeđenih napadača Javiera Saviole i Weldona.

"Ulazimo u utakmicu s minimalnom prednošću i idemo pobijediti. Igrat ćemo s puno duha", najavio je kapetan Luisao koji ne očekuje da će ga navijači dočekati "na zub" zbog svađe s Ryanom Babelom, nakon koje je Nizozemac zaradio crveni karton: "To pripada prošlosti. Što se dogodilo na terenu, ondje i ostaje, mi smo kolege iz iste profesije."

Standard - Hamburger SV

Standard je na domaćem terenu u europskim natjecanjima neporažen još od studenog prošle godine i susreta protiv Arsenala. U posljednje četiri utakmice upisao je tri pobjede i remi. Belgijsku su momčad mnogi otpisali i prije prve utakmice s HSV-om, ali ona u uzvratni susret, u kojem zbog ozljeda neće biti kapetana Stevena Defoura i Felipea, nosi itekako dostižan rezultat.

Branič Sebastien Pocognoli bio je izvođač kornera iz kojeg su Belgijanci došli u vodstvo u Njemačkoj. Istaknuo je ciljeve svoje momčadi protiv Nijemaca. "Za nas je pogodak ključan: cilj je izbjeći primiti ga, ali ga postići. Dogodilo se to u prvoj ili posljednjoj minuti, za mene nije važno. Znamo da Hamburg ima vrhunski napad pa moramo biti vrlo oprezni i pokazati ubojiti instinkt u šesnaestercu", kaže 22-godišnji Belgijanac.

Mladen Petrić u momčadi HSV-a bit će jedini hrvatski nogometaš u četvrtfinalu Europske lige. Njemačku momčad prije uzvrata muče brojne ozljede pa tako neće nastupiti Reinhardt, Castelen, Elia i Jansen. Osim Petrića, ozljede vuku i Mathijsen, Zé Roberto i Van Nistelrooij, ali bi ipak trebali nastupiti.

"Znamo da neki igrači pate od manjih ozljeda. Važno je da igraju, ali još moramo vidjeti kako će reagirati na treningu. Poduzeli smo mjere predostrožnosti i zato doputovali sa 19 igrača", izjavio je strateg HSV-a Bruno Labbadia.

Wolfsburg - Fulham

Aktualni njemački prvak daleko je od prošlosezonske forme, ali je ipak nakon ispadanja iz Lige prvaka dogurao do četvrtfinala Eurolige. Iako su na Craven Cottageu gubili i s dva pogotka razlike, gol Alexandera Madlunga u 89. minuti mogao bi se pokazati ključnim u slučaju prolaza.

Trener Lorenz Gunther Kostner naglasio je kako se njegova momčad dobro držala i u prvom ogledu, ali i kako će jedan gol zaostatka biti velika motivacija. "Madlungov gol daje nam dobru šansu, ali moramo biti odlučni. Moramo imati volju, biti spremni da pružimo apsolutno izvrsnu izvedbu."

Londonsku momčad pred 54. utakmicu sezone muče brojne ozljede. Najnovija je ona američkog napadača Clinta Dempseyja koji je pretrpio ozljedu mišića u nedjeljnoj 2:1 pobjedi protiv Wigana. Odluka o nastupu Bobbyja Zamore, kojeg muči Ahilova tetiva, donijet će se u posljednji trenutak. Tako bi se Zoltanu Geri u napadu mogao priključiti veteran Erik Nevland.

Europska liga, četvrtfinale, uzvrati:

Atletico Madrid - Valencia (2:2) 21:05
Liverpool - Benfica (1:2) 21:05
Standard Liege - Hamburger SV (1:2) 21:05
Wolfsburg - Fulham (1:2) 21:05

Ante Zovko/sportnet.hr