Lalić: Pozivam Šukera, Matešu i Bandića da osude kukavičko nasilje nad navijačima

dražen lalić, napad na navijače hajduka, Zagreb

U trenucima kada je izvršen napad u "Bajdinu domu", kako hajdukovci nazivaju svoju zagrebačku kuću, bilo je 30-ak navijača Hajduka, ali ne "ultrasa", nego simpatizera, među kojima je bilo i žena i starijih ljudi.

Napad je izvršen u vrijeme kada u zagrebačkom DPH-u traje trodnevna proslava Hajdukova rođendana, nazvana "Bajdin vikend", prema najvećem igraču Hajduka svih vremena, Bernardu "Bajdi" Vukasu, inače rođenom Zagrepčaninu.

Jedan 49-godišnjak lakše je ozlijeđen, a policija je na kriminalističko ispitivanje privela pet osoba.

Napadnuti navijači ne žele govoriti o detaljima incidenta jer strahuju od novih upada i nasilja.

Njihova šutnja, ali i šutnja odgovornih institucija veliki je društveni problem. Učestali napadi na LGTB zajednicu, goste iz Srbije ili navijače Hajduka u Zagrebu napadi su na manjine i šutnja ne smije biti opcija.

"U svakom društvu pa tako i u našem, ima ekstremista, navijačkih, političkih i drugih. Nasilje usmjereno prema pripadnicima manjina događalo se i ranije, a tako će biti i u budućnosti, no važna je reakcija relevantnih nogometnih, sportskih, političkih i društvenih aktera. Oni moraju promptno reagirati i nedvosmisleno osuditi takve napade. S druge strane državni organi moraju učiniti sve da se počinitelji što prije otkriju", započeo je razgovor za Index sociolog, profesor i autora knjige "Torcida pogled iznutra" Dražen Lalić koji je i sam triput fizički napadnut u Zagrebu.

"Napadi na navijače Hajduka koji su u Zagrebu manjina slična su pojava kao napadi na etničke manjine, Srbe i Rome, ili LGBT zajednicu. Navlas isto mislim, dakle, osuđujem napade na Dinamove i Rijekine navijače i one koji se voze u automobilima s krivim registarskim oznaka cestama Splita i drugih mjesta Dalmacije. U osudi uzroka nasilja treba biti strog. Triput sam napadnut u Zagrebu, ali nikada me nisu napali pripadnici Bad Blue Boysa. Dvaput napade nisam prijavio, nisam htio sebe stavljati u prvi plan, mislio sam da se to događa i drugim ljudima. Pogriješio sam što nisam odmah prijavio napade. Svaki fizički napad na manjinu ugrožava zajednicu i slabi naše ionako krizom oslabljeno društvo. Ako se ne reagira na primjereni način, onda se osvetnički reagira nasiljem", rekao je Lalić za Index.

Reakcija političkih i nogometnih struktura na napad na navijače Hajduka u Zagrebu za sada izostaje.

"Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se nakon napada na navijače Hajduka u Zagrebu javnosti obratiti Davor Šuker, Zlatko Mateša, Milan Bandić. Ne želim vjerovati da će njihova reakcija i drugih dužnosnika izostati i da smo postali takvo društvo. Da netko napadne klub poslovnjaka u Zagrebu, siguran sam da bi primjerice Badić odmah reagirao. Ovo nije prvi put da su ljudi izloženi nasilju zbog krivog naglaska i kluba za koji navijaju. Pozivam i predsjednicu Republike da osudi napad i barem malo ublaži posljedice svoje zloćudne izjave o orjunašima", istaknuo je Lalić, podsjećajući na promptnu reakciju Kolinde Grabar Kitarović i pronalaženje "krivaca" nakon prekida utakmice Hrvatske i Češke u St. Etienneu.

Smatra da je sinoćnji napad na službene prostorije prijatelja Hajduka kukavički i licemjeran čin.

"Napadači su znali da se u prostorijama nalaze stariji ljudi, a ne Hajdukovi ultrasi. Ne volim da se u kontekstu napada koristi izraz 'klinci' jer to ne rade djeca iz osnovne škole, nego mahom punoljetne osobe. Često citiram jednog lidera Torcide koji mi je nekoć rekao da aktivni članovi Torcide uvijek imaju 20 godina, a toliko imaju i Boysi", tvrdi Lalić.

Lalić je pozvao na reakciju i pripadnike BBB-a.

"Poznajem istinske Boyse, doduše starije generacije, a oni nisu takve kukavice i licemjeri. Postoje određeni navijački rituali kada je riječ o utakmicama i gostovanjima navijača i iako ih ne opravdavam, drugačije je kada se dogodi tučnjava na dan susreta pod napisanim pravilima prema kojima nitko ne treba biti ozbiljno ozlijeđen, od toga kada se napadnu službene prostorije u kojima se nalaze stariji simpatizeri kluba i žene. I Boysi bi kao i drugi akteri trebali reći nešto o ovom kukavičkom činu jer spiralu nasilja treba prekinuti ili je barem ublažiti. Vrhunac takvih nereda bio je sredinom prošlog desetljeća i statistička je činjenica da fizičko nasilje navijača otada opada, ali treba reagirati da naše u mnogočemu podijeljeno i konfliktno društvo ne bi bilo i u težem stanju", zaključio je na kraju Lalić

index.hr