KUP BiH u Nogometu - Najava Uzvrata

PL, Zeljko L, KUP BIH, nogomet

Ova godina nije savjetovala prošlu što se tiče finalista. Prošlogodišnji pobjednik je na svom terenu izvukao labavi remi, dok mu je prvi pratioc u dosta dubljoj rupi. Ovako su završili prvi mečevi: 


    
    
    
    
    
    
    
    
    

    NK Željezničar
    
    3    :    1
    
        HŠK Zrinjski


    Slavija Capajebo    
    2    :    2    
        FK Borac

Nagrada za trijumf u ovom natjecanju je ulazak u drugo kolo prednatjecanja UEFA Lige u kojem naši predstavnici susreću po kvaliteti slabije protivnike. Kako stvari stoje na tablici Premijer Lige BiH, Široki, Sarajevo i Velež će navijati za Borac i Željezničar, dok će Zrinjski, ukoliko izgubi, isto tako navijati za Borac, jer mu on daje drugi Euro život. Pobjednik Kupa, ako je sa vrha tablice, otključava četvrto mjesto kao vrata u Europu, i ukoliko vam je promaklo, preskače prvo kolo natjecanja.


Jos jednom ćemo, kao veliki ljubitelji sportske povijesti, prije no počnemo pregled susreta, podsjetiti na prethodne pobjednike. Ovaj put korigirano, kao što nam je jedan od članova sugerirao, imate listu pobjednika. Prva četiri pobjednika su tu (još ovaj put) budući da je UEFA registrirala Kup BiH kao zvanično natjecanje četiri godine prije pristupa klubova iz RS. Mi ćemo ipak morati odstraniti iste radi "bratstva & jedinstva". Da bi fer bilo fer, morate uraditi što je fer, jer inače fer neće biti fer, niti bi bilo fer kad bi fer bilo fer, a da nije fer. Mi smo (pogodite što) fer: 


 
2009        Slavija Capajebo
2008        HŠK Zrinjski
2007        NK Široki Brijeg
2006        HNK Orašje
2005        FK Sarajevo
2004        Modriča Maksima
2003        NK Željezničar
2002*        FK Sarajevo
2001*        NK Željezničar
2000*        NK Željezničar
1998*        
FK Sarajevo


19:00h.    
        HŠK Zrinjski    
    :    
        NK Željezničar


Mostarci su otišli u Sarajevo puni samopouzdanja, osvježeni gostujućom pobjedom i rasterećeni od kompleksa Grbavice. Nakon prvih 45 minuta sve je mirisalo na specijalitet Zrinje i Želje, na remi od 1:1; rezultat, posljednji susret.... No ipak nije to bio Mostar, gdje ta tradicija živi (8 dvoboja, 4 remija). Domaćini su do kraja, sa još dva pogotka, uspjeli udariti još jedan uvjerljiv pečat u nizu dokaza koje nam prilažu, da su najbolji tim u ligi. Zrinjski je imao sličnu prednost nakon prve utakmice prošlogodišnjeg finala (4:2) ali nije uspio održati prednost i tako izgubio duplu krunu. Ove godine će to morati nadoknaditi znatno oslabljeni.    


Hendikep ove runde za Plemiće će biti neigranje Krešimira Kordića, koji se zacrvenio preko vikenda u Tuzli. "Superkrešo" kako smo ga mi ovdje prozvali, nas je više nego iskupio za luckasti nadjev. Naime, u tri utakmice za redom je postigao 6 zgoditaka (5 u ligi), jedan u kupu što mu je popravilo već fantastičan saldo na 20 golova u 26 utakmica! Ovaj put bez njegovih majstorija morat će se naći novi heroj. Možda je ovo baš ta velika scena gdje će se roditi novi pilon Zrinjskoga. Defanzivni pilon tu već stoji, a potpitanje je u kojoj će reprezentaciji isti stajati narednih desetak godina. Za ovaj susret, ofanzivni  kandidat se traži.    


Oba kluba su odnijela titulu Kupa BiH po jednom. 


19:00h    
        FK Borac    
    :    
         Slavija Capajebo


Zvanični šampion Kupa BiH trenutno prolazi kroz mini krizu u najgorem mogućem vremenskom periodu. Potonuli su do četvrte najgore pozicije u ligi. Prošla sezona kao da je bila za vrijeme Jugoslavije. Prošli tjedan su se vratili sa pokusnog susreta iz Banja Luke slomljenog morala. Iako kažemo da je liga jedno, a kup drugo, 3:1 je ipak indikacija podvrgnuća protivničkoj dominaciji.  Slavija drži povjesnu prednost nad Borcem od 4:3 (jedan remi).


Interesantno je još da Borac i Željeznicar igraju jedan drugoga ovaj tjedan u PL, praktički za sve klikere. Jeli moguć lapsus u koncentraciji unutar kupa radi toga ili su dovoljno drski da sve daju za cijenu duple krune. 

Željko L