Kostarika šokirala Italiju i osigurala osminu finala, Englezi idu kući

Urugvaj, Kostarika, SP Brazil, Kostarika, italija, SP Brazil
Time su Kostarikanci postali četvrta momčad na SP-u koja je osigurala osminu finala, a ovom pobjedom izbacili su Engleze iz bilo kakve teorije za prolaz, dok su Talijani u teškoj situaciji i o osmini finala odlučivat će u posljednjem kolu protiv Urugvaja.

Do danas su drugi krug osigurali Kolumbijci, Čileanci i Nizozemci, a danas, evo, i Kostarikanci.

Italija i Kostarika otvorile su SP pobjedama u prvom kolu. O ishodu ove utakmice umnogome je ovisila i sudbina engleske reprezentacije, koja je doživjela poraze od Talijana i Urugvaja te nakon dva kola na kontu ima - nula bodova.

Nakon sterilnih uvodnih pola sata Italija je prvi ozbiljan udarac prema vratima Kostarike uputila u 27. minuti, kada je do jedne odbijene lopte na rubu kaznenog prostora došao Thiago Motta i pucao pored gola.

Nakon igre bez puno prilika Talijani su odjednom ozbiljnije bljesnuli s dvije dobre, brze lopte za Marija Balotellija - u 31. minuti izbjegao je kontroverzni napadač zaleđe nakon što ga je Pirlo dubinskom loptom izbacio u situaciju jedan na jedan s vratarom, no pokušaj loba otišao je pored gola. Dvije minute kasnije vratar Kostarike obranio je udarac Super Marija. Bile su to dvije najbolje talijanske prilike u prvom poluvremenu.

U 43. minuti sudac je oštetio Kostariku za kazneni udarac, Campbell je oboren u prodoru prema talijanskom golu, a Čileanac je ostao nijem! Ipak, minutu kasnije došla je pravda, Bryan Ruiz je glavom zabio za vodstvo Kostarike 1:0 u 45. minuti!

U drugo poluvrijeme izbornik Cesare Prandelli krenuo je s Antonijom Cassanom umjesto Thiaga Motte, a u 57. minuti Insigne je ušao umjesto Candreve.

Italija je u prvom dijelu nastavka zaigrala bolje i u 50. minuti lijepo je pucao Matteo Darmian, ali lopta je otišla malo iznad okvira gola. Dvije minute kasnije iz slobodnog udarca Andrea Pirlo je opasno pucao s 25 metara, samo da bi vratar Navas obranio, a u 62. minuti skinuo je raspoloženi kostarikanski čuvar mreže i udarac Cassana.

Kako se susret primicao kraju, Italija je međutim sve jalovije napadala, nije uspijevala stvoriti pravu prigodu za gol i rezultat je ostao nepromijenjen, a šanse je iz kontranapada za uvjerljiviju pobjedu imala i Kostarika.

hrt.hr