Koja je je tajna nogometnog uspjeha Hrvatske?

Vatreni, zarada, BIH, Vatreni, Hrvatska, Engleska,  Ljiljana Tolj, Daniela Škegro, Vatreni, Hrvatska, velimir raspudić, Vatreni, tajna, Hrvatska, Vatreni, Vatreni, poruka, sport, Hrvatska
Nevjerojatna priča Dalića i njegovih igrača puni stranice svjetskih medija koji pišu o velikom sportskom rezultatu, ali i brojnim problemima koji pate Hrvatsku. Domovinski rat, loša ekonomska situacija, odlazak mladih, nezaposlenost samo su neki od problema koji se navode, ali sada se na njih gleda iz druge perspektive. Sada su to teške okolnosti koje su stvorile vjerojatno najveće ratnike na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. One koji ne znaju stati. Koji ne znaju odustati.

CNN je Hrvatskoj posvetio veliki članak u kojem su se dotakli svega, prenosi Index.hr. Od nevjerojatne atmosfere u domovini i slavlju nakon pobjeda u nokaut fazi prvenstva pa sve do Domovinskog rata. Ogromna analiza nacije za koju tvrde da joj nogomet u krvi, kao Argentini, Engleskoj i Francuskoj. Pa tako kažu "Zemlja od četiri milijuna stanovnika - 13 puta manja od Engleske - nadišla je demografske i ekonomske odnose kako bi dostigla nogometni vrh".

Prije dijela o srcu hrvatske reprezentacije, nevjerojatnom dvojcu u veznom redu, CNN podsjeća kako ovaj sportski uspjeh nije jedini te da mora postojati nešto u identitetu nacije. "Koja je tajna uspjeha Hrvatske na ovom Svjetskom prvenstvu? Prije svega treba napomenuti kako Hrvatska nije izvrsna samo u nogometu, što sugerira da postoji nešto u karakteru te zemlje, u stavu prema sportu."

Navode velike uspjehe hrvatskih izabranih vrsta u rukometu i vaterpolu, ali i na Olimpijskim igrama u Riju gdje je Hrvatska završila na 17. mjestu po broju osvojenih zemalja, ispred Kanade (36 milijuna), Argentine (43 milijuna) i Južnoafričke Republike (56 milijuna).

Nisu štedjeli lijepe riječi niti za kapetana Luku Modrića koji je svojom igrom "odvukao Hrvatsku do pobjede" nakon što su Englezi dominirali terenom u prvom poluvremenu.

"Inteligencija 32-godišnjaka istaknula se Rusiji, ali bez obzira na to što je talentiraniji od većine suigrača, kapetan je spreman patiti za svoju momčad. Niti jedan igrač nije pretrčao koliko Luka Modrić, 63 kilometra (22,7 bez lopte). Također je i dvaput pogodio protivničku mrežu."

Nastavljaju kako Modrić nije sam te da je Ivan Rakitić, koji je pretrčao samo 200 metara manje, iznimno važna karika hrvatske reprezentacije. Podsjetili su i kako dobar dio momčad igra u velikim europskim klubovima.

Kao i većina svjetskih medija posvetili su dio i Domovinskom ratu koji je ovu generaciju obilježio kad su bili djeca pa citiraju Modrića: "Rat me učinio jačim. Nas nije lako slomiti i odlučni smo to pokazati. Pokazati da možemo uspjeti."

Smatraju da je to imalo velikog utjecaja na čitavu momčad:

"Za sav svoj talent, Hrvatska je čelična momčad koja se u Rusiji četiri puta vraćala iz nedostatka te postala tek druga ekipa koja je dvaput slavila u raspucavanju penala na istom turniru."

Ništa ne može proći bez tamne strane hrvatskog nogometa, sudskim procesima, svastikama, Mamića, Vrbanovića... No obećali smo da o problemima nećemo pisati.

Opširan članak završava zaključkom kako se u naciji nadaju da će veliki uspjeh reprezentacije popraviti stanje u hrvatskom nogometu. Igrači vrlo mladi odlaze iz lige u velike europske klubove te tako otvaraju mjesta mlađima koji stasaju ranije, ali nismo sigurni da je to nešto čime se domaća liga može pohvaliti.

Kako god finale u nedjelju završilo, sve je spremno za tulum generacije, kako navodi CNN.

"Nakon slavlja u srijedu, hrvatski navijači moraju se ponovo sastati za tulum generacije i san o tome što bi se moglo dogoditi, da nedjeljni obračun s Francuskom nije kraj bajke."