"Kodeks po prilagođenom programu": Torcida ismijala Svagušinu najavu o usvajanju Kodeksa

Torcida, Torcida, Hajduk, kodeks, Torcida, Ljubuški, Torcida, Hajduk, naš hajduk, Hajduk, Torcida, Hajduk, baklje, Torcida, rođendan
Navijači Hajduka traže usvajanje ovog dokumenta kako bi se konačno uveo red u klub s Poljuda, godinama zavijen u okove mafije, menadžera i raznih foteljaša. Torcidi je sporan način na koji je Svaguša došao na najvišu funkciju u klubu - jedino i isključivo zahvaljujući prijateljstvu sa Željkom Kerumom, koji kao gradonačelnik Splita upravlja većinskim paketom dionica Bijelih nakon preoblikovanja kluba.

Čitavu prošlu sezonu Torca je inzistirala na usvajanju Kodeksa, ali ga nije dočekala. Kerum i Svaguša nekoliko su puta isticali kako će usvojiti Kodeks, a same njihove najave (posljednja je stigla od strane Svaguše i bila je vezana za skupštinu Hajduka 31. kolovoza) sugeriraju da ili lažu ili nisu razumjeli ono što su pročitali, jer bi samo usvajanje Kodeksa značilo automatsko izbacivanje Svaguše iz kluba, obzirom da nikakav javni natječaj niti bilo što slično nisu napravljeni kako bi se izabrao prvi čovjek Bijelih, prenosi index.hr.

Slijedom toga, na neslužbenoj stranici Hajdukovih navijača Torcida.org osvanuo je tekst pod naslovom "Kodeks po prilagođenom programu" u kojem se u pitanje dovodi mentalna sposobnost Uprave Hajduka glede razumijevanja pročitanog, ali i navodi dvojba je li po dobrom starom običaju sve namjerno izvađeno iz konteksta, u svrhu manipuliranja navijačima.

Tekst donosimo u cijelosti:

Prilagođeni program se odnosi na sadržajnu i metodičku prilagodbu u radu i komunikaciji s osobama s posebnim potrebama. Ovisno o stupnju razvoja mentalnih sposobnosti, različite metode prilagođavanja uključuju sažimanje teksta, smanjivanje broja novih riječi, uporabu jednostavnih i kraćih rečenica, stupnjevito učenje sadržaja, uvećavanje tiska, povećavanje razmaka među slovima, riječima, rečenicama ili redovima, zatim podcrtavanje, markiranje, uokvirivanje ili mijenjanje boje teksta, produljenje vremena potrebnog za svladavanje sadržaja te osiguravanje vremena za odmor, tzv. “mirnoga kutka” u kojem se osoba s posebnim potrebama može odmoriti crtanjem i slično kada osjeti zamor u svladavanju sadržaja.

Kodeks upravljanja Hajdukom u svom izvornom i integralnom obliku sadrži svega devet točaka sa 495 riječi. Svagušina interpretacija Kodeksa po prilagođenom programu zadržala je samo formu od devet točaka, ali je zbog zamora u svladavanju sadržaja 90% teksta izbacio i smatra 46 riječi sasvim dovoljnim za ustvrditi: „Usvojit ćemo Kodeks koji traži Torcida”.

U pozivu za Glavnu skupštinu Hajduka, zakazanu za 31. kolovoza 2010., predsjednik Uprave Joško Svaguša predlaže izmjenu čl. 8. Statuta HNK Hajduk Split š.d.d. kojem bi dodao stavak 3:

„Organi Društva, kao i sve osobe koje su u radnom odnosu s Društvom, u svom radu i djelovanju dužne su poštovati i pridržavati se slijedećih načela:

1. Stručnost u obavljanju poslova Društva

2. Vizija i strategija razvoja Društva

3. Profesionalizam u obavljanju poslova Društva

4. Zakonitost i transparentnost u poslovanju Društva

5. Odgovornost u ostvarivanju športskih i poslovnih ciljeva Društva

6. Moralnost i nekažnjavanje

7. Neovisnost u upravljanju Društvom

8. Sprječavanje sukoba interesa u Društvu

9. Očuvanje ugleda i tradicije Društva.”

Svima nam je jasno da Kerum i Svaguša doživljavaju Kodeks upravljanja Hajdukom poput Danteovih devet krugova pakla. Jedino ostaje dvojba je li cenzura integralnog sadržaja Kodeksa produkt prilagodbe smanjenoj sposobnosti razumjevanja današnjih čelnika kluba ili nam u zamjenu za original farizejski nude ljušturu riječi bez ikakvog sadržaja i konkretnih obveza nadajući se da im je ova jeftina podvala ipak dovoljno rafinirana za Hajdukov navijački puk. Dijagnosticirajući ovaj slučaj vjerujemo u kompilaciju obiju mogućnosti, obzirom da su nas dosadašnji rad i pripadajući promašaji Uprave i Nadzornog odbora Hajduka naučili da ne smijemo isključiti ni sindrom smanjene mentalne sposobnosti, ali ni sindrom smišljenog vađenja iz konteksta kao najčešći oblik perfidne manipulacije i krajnjeg nepoštivanja izvorne misli.