Klubovi u BiH bi živjeli od prodaje nogometaša, ali 'slabo to ide'

zrinjski igman

I prijelazni rok za nogometaše u BiH ljetos je po svemu i svačemu različit od prijelaznih rokova u većini članica UEFA-e. NS BiH "propisao" je njegovo trajanja od 4. lipnja do 20. srpnja, piše Večernji list BiH.

U Europi dulji prijelazni rok

U susjednim zemljama (Srbija, Hrvatska, Slovenija...), kao i većini europskih država, prijelazni rok traje do 31. kolovoza. U klubovima negoduju jer nalaze se u podređenom položaju u odnosu na druge zemlje. Pogotovo jer su bh. klubovi siromašni kao crkveni miševi.

Primjer: Široki je htio angažirati svog bivšeg igrača Antu Hrkaća, donedavno igrača albanske Teute, ali zapelo je s papirima jer su ih Albanci otezali poslati, a (prekratki) prijelazni je rok u BiH istjecao. Rezultat: Ante je, umjesto na Pecari, završio u FC Al-Qaisumahu iz Saudijske Arabije.

Dakle, Savez, umjesto da pomogne, "uvalio" je svoje klubove u vremenski tjesnac. I tako godinama. To što je Savez donio odluku da, umjesto ranijih 6, ove sezone bh. klubovi u zapisniku mogu imati samo 4 stranca, još je razumljivo jer NS BiH želi potaknuti klubove da u igri drže što više domaćih igrača, poglavito mladih. No, prijeđimo mi na ljetni "učinak" 12 klubova glede prodaje i kupnje igrača.

Promet je bio velik ako prebrojimo nogometaše koji su promijenili klupske boje (ima ih više od 100). Ali, ako govorimo o novcu koji je potrošen na kupnju pojačanja (ili utržen prodajom), iznosi su dosta skromni.

Neki je dan ponajbolji igrač Premijer lige Goran Zakarić prešao u Partizan, a njegov bivši klub je (navodno) dobio 150.000 eura odštete. To su u svijetu smiješni iznosi, u BiH iznosi od kojih "boli glava". No, što se tu može, takvi su odnosi u državi čiji klubovi (gotovo) redovito ispadaju u pretkolima UEFA-inih kupova. Istodobno, rekorder po 0:8 porazu - Sarajevo ima (po Transfermarktu) najvrjedniju momčad u ligi - 8,000.000 eura.

Mujakić najvrjedniji u ligi

Slijedi Zrinjski (7,8 milijuna), Željezničar (oko 7), Široki (oko 6). Na dnu ljestvice su GOŠK (oko 3,1), Tuzla City (oko 3,9), Mladost (oko 4)... Transfermarkt "najviše cijeni" braniča Sarajeva Nihada Mujakića (800.000 eura). Slijede: Vedran Kjosevski (Željezničar - 700.000), Nemanja Bilbija (Zrinjski - 600.000), Joakim Adukor (Sarajevo - 600.000), Dražen Bagarić (Široki - 550.000), Nemanja Anđušić (Mladost 400.000)... Ljetos (i proljetos) najbolje su prodaje napravili Široki i Krupa (Luka Menalo, Stjepan Lončar, Aleksandar Vukotić, Irfan Jašarević), Sarajevo (Elvis Sarić, Mićo Kuzmanović), Radnik (Dino Beširević), a još ranije Zrinjski (Marijan Ćavar).

Iznosi za koje su ti nogometaši prodani dosta su tajnoviti, ali procurilo je da je Široki za Menala i Lončara "utržio" oko 950.000 eura, Krupa za Jašarevića i Vukotića 550.000, Zrinjski za Ćavara 400.000... Ljetos je Zrinjski doveo "zvučna" imena, kao što su Edin Rustemović, Damir Šovšić, Stefan Barić, Ivan Brkić... Na Koševo su došli Haris Handžić, Benjamin Tatar, Amer Dupovac..., na Grbavicu Sulejman Krpić, Miloš Bakrač, Matej Rodin, Ivan Ćurjurić, Antonio Pavić... Široki je "kupio" Marija Babića, Dominika Kovačića, Tomislava Turčina, Bernarda Matića, Eliomara...

Radnik je "osvježio svlačionicu" Radoslavom Aleksićem, Ognjenom Đelmićem... Krupa je dovela Ivana Crnova, Elvisa Koljića... Tuzla City kupila Nevresa Fejzića, Miloša Stojčeva, Nikolu Markovića, Sloboda Ivana Barabana, Tonija Livančića, Nikolu Vasiljevića i Saida Husejnovića. U Mladost su stigli Nemanja Anđušić, Petar Bojo. Novi u GOŠK-u su Vedin Kulović, Marin Karamarko, u Čeliku gotovo svi...