Kladioničarski skandal odgodio prvenstvo u Turskoj

Najnovija je konotacija afere prolongiranje početka prvenstva, kako bi se vlastima omogućilo više vremena za istraživanje i procesuiranje optuženika. Najbolje turske nogometne momčadi prvenstvo će umjesto 7. kolovoza stoga početi 9. rujna, gotovo mjesec dana kasnije. Kladioničarski skandal izbio je početkom srpnja, a eskalirao kada je uhićeno više od pedeset osoba osumnjičenih za namještanje utakmica. Najveće ime među njima ono je predsjednika popularnog Fenerbahčea, aktualnog prvaka koji se titulom okitio u šokantnoj 4:3 pobjedi nad Sivassporom u posljednjoj utakmici, prenosi hrsport.net.

Uz čelnog čovjeka Fenera Aziza Yildirima uhićena su i dva igrača i člana Uprave te brojni nogometaši Sivasspora, Eskisehirspora i Genclerbirglija, a policija je detaljno pretražila i klupske prostorije doprvaka Trabzonspora.

Turski premijer Tayyip Erdogan tada je izjavio: "Nadam se da će odluka o početku istrage, koju je konačno donijela sudbena vlast, rezultirati zabrinjavajućim posljedicama."
"Težak udarac za turski sport bit će i ako se samo pet posto svih optužbi pokaže točnima", nadovezao se dopredsjednik vladajuće političke stranke Huseyin Celik. "Ipak, nadam se da će čitav skandal doprinijeti čišćenju cjelokupne situacije."