Kladioničarska mafija: Nogometaš iz BiH strahuje za život u Austriji

mafija, kladionice, austrija

U austrijskoj javnosti veliki skandal izazvala je izjava koju je dao nogometaš porijeklom iz Bosne i Hercegovine Sanel Kuljić.

Kuljić je u Austriji napravio igračko ime, igrao je za nekoliko tamošnjih klubova, kao i reprezentaciju, no na spomen njegovog imena prva asocijacija danas je kladioničarski skandal zbog kojeg je nekoliko godina proveo i u zatvoru.

Danas je Kuljić na slobodi, okrenuo se potpuno drugačijem životu, ali i dalje plijeni pažnju javnosti, i to ponajviše zbog tvrdnji kako se u tamošnjoj ligi utakmice i dalje namještaju. Kao dvije sporne utakmice Kuljić je naveo one u kojima je prošle sezone Mattersburg izgubio od WAC-a sa 6:0, te LASK-a sa 3:1.

“Nisu to jedine utakmice, ima ih još”, ispričao je Kuljić i tako izazvao pravi skandal u Austriji, piše Sportsport.ba.

Kako bi se ‘zaštitio’, Kuljić je sa cijelom pričom izašao u javnost i pritom otkrio da namjerava napisati i vlastitu knjigu u kojoj će otkriti sve detalje o samom namještanju utakmica.

U međuvremenu “kladioničarski majstori” pokušali su utjecati na Kuljića tako što su ga kontaktirali preko jednog od bivših zatvorenika. Jedan od njih je predsjednik albanskog Skenderbeua, kluba koji je zbog namještanja na deset godina izbačen iz Europe, a drugi je vlasnik jedne distribucijske kompanije.

“Vrše pritisak na mene, uplašen sam za svoj život”, priznao je Kuljić.

Kuljićevi roditelji su porijeklom iz sela Šepak, kod Zvornika, odakle su emigrirali u Austriju 70-ih godina prošlog stoljeća. On je za vrijeme karijere odigrao 20 utakmica u dresu A reprezentacije Austrije, a imao je priliku igrati za klubove poput Rieda, Siona, Austrije Beč…