Kako poraz podnose Šveđani, a kako Srbi? Razlika je drastična!

reprezentacija švedske
reprezentacija švedske
... Švicarske (1:2) u drugoj rundi grupne faze Svjetskog prvenstva u Rusiji.

Poraz je burno prihvaćen u Srbiji, a bjesnili su nakon susreta i reprezentativci i izbornik Mladen Krstajić. Imali su brojne zamjerke na suđenje njemačkog glavnog suca Feliksa Briha, kao i na ponašanje švicarskih reprezentativaca kosovsko-albanskog podrijetla Granita Xhake i Xherdana Shaqirija koji su pogotke slavili gestikulirajući albanski simbol u vidu dvoglavog orla.

Pored tužakanja i žalovanja, upućene čestitke na račun Švicarske bile su marginalizirane. Balkanski mentalitet pokazao se u potpunosti.

Potpuno suprotno stanje uma carevalo je u kulturnoj, civiliziranoj Skandinaviji. Nakon pogotka primljenog u sudačkoj nadoknadi drugog poluvremena, koji joj je šanse za plasman u osminu finala sveo na minimum, Švedska je poslije poraza (1:2) viteški čestitala Njemačkoj. Štoviše, Toniju Kroosu odala je priznanje na pobjedničkom golu.

Sukladno svojoj kulturi, nije se ponijela emocijama. Postupila je razumno i gospodski. Za razliku od balkanskog mentaliteta kojem su malograđanski duh, prozivanje i jadikovanje usađeni u mentalni sklop, piše Index.hr.