Josip Kuže: Dinamo bi pehar prvaka trebao uručiti Bad Blue Boysima!

Josip Kuže, GNK Dinamo, Dinamo

"Još sam ogorčen reakcijom policije prema vandalima"

"Ostali smo Boban, Škrinjar i ja. Svi su drugi već bili u tunelu. Puno se o tome pričalo, a mi se svake godine u ovo vrijeme podsjetimo tih trenutaka", započeo je Kuže uz sjetni ton glasa:

"Naravno da osjećaji naviru svaki put kad se približi taj datum. Sjećam se da smo imali prekrasnu sezonu, na žalost, u zadnjih nekoliko utakmica nismo imali potrebnu kvalitetu, pa nas je Zvezda pretekla iako smo bili prvi cijelo vrijeme. Željeli smo pobijediti i osvojiti naslov, no utakmica više nije imala taj sportski naboj", pričao je Kuže.

"Bilo je prisutno mnogo naših navijača, strahovito smo htjeli tu pobjedu, no dogodilo se što se dogodilo. Do danas ostaje ogorčenost reakcijom policije koja je štitila vandalizam gostujućih navijača. Taj dan i dalje shvaćam kao velik za hrvatski nogomet, ali i naše raspoloženje. Naravno, najupečatljivija slika koja ostaje jest ona Bobana i policajca, ona dan-danas zorno govori o tome", nastavio je Kuže.

Jedini miljenik BBB-a

U to vrijeme bio je trener Dinama u prvom mandatu, Boysi su ga već tada zavoljeli. Nije gubio njihovu podršku niti kad je gubio od Auxerrea prije četiri godine. Kad je završio svoj drugi mandat na klupi Dinama, na zidu pomoćnog stadiona Dinama Hitrec-Kacijan osvanuo je grafit "Josip Kuže, jedan od nas", a nakon njega bodrenje i ovacije nije dobio niti jedan trener Dinama.

U javljanju iz Tirane u kojoj mu je sjajno, Kuže se osvrnuo na Dinamovu današnjicu. Upitali smo ga ima li momčad koja prvenstvo ima u džepu pravo na slabije izvedbe?

"Tu imamo dva različita momenta, postoje momčadi koje popuštaju u takvim okolnostima, to je fenomen velikih momčadi, nakon što steknu bodovnu prednost, dogodi se opuštanje zbog nedostatka motivacije, drukčijeg rasporeda snage... Međutim, Dinamo je u specifičnoj situaciji", objašnjavao je Kuže.

"Mamiću ponavljam: Ostavi Jurčića"

"U tom trenutku nakon što su se odvojili, Dinamo je trebao ponovno napraviti pravu igru i imati sposobnost za rezultat. To je objektivni pokazatelj. Smatram da u tim trenucima nisu bili na tom nivou, nisu imali jaku igru. Ako se to pokušalo ispraviti, to je trebalo postići ranije", mišljenja je izbornik Albanije.

No ništa ne bi bilo više pogrešno nego ustvrditi kako je Kuže tu krivnju želio svaliti na trenera Jurčića. Štoviše, veliki je zagovornik njegova ostanka na klupi Modrih.

"Jurčić je mladi, kvalitetni trener, koji prolazi put učenja. To je put koji ne traje dvije, tri ili pet godina, već najmanje 10. Tad će imati zrelost i jaku praksu. Jurčić sam mora proći put do usavršavanja, na njemu je da dođe na razinu zrelosti kad će imati jake argumente i kredibilitet."

Boysima uručiti pehar za prvaka

"Ja sam definitivno za ostanak, što govorim i Mamiću. Pitanje je može li drugi trener napraviti posao bolje od Jurčića. Možda bi unio malo novog entuzijazma, no ako ne zna riješiti problem u svlačionici, to bi se pokazalo kao greška."

Na kraju razgovora Kuže se dosjetio vrlo zanimljive ideje i ponudio je uz ispriku "kaj se meša u Dinamove procedure".

"Dinamo je imao dobru sezonu i navijače. Pozvao bih predstavnika BBB-a i predao mu pehar prvaka. To bi bila jedinstvena i lijepa gesta", rekao je Kuže, ne želeći secirati problem navijača jer nije posve niti upućen u događaje posljednjih dana.

U svojoj dosjetci Kuže je, naravno, mislio na istinske navijače, ne na one koji zdušno rade protiv kluba svojim ekscesima po Europi ili kod kuće. Na kraju je dometnuo kako je zadovoljan trenutnim stanjem svoje momčadi i nada se da će još više unaprijediti igru pred kvalifikacije za EP. U Tirani se odlično snašao, uzgred rečeno, povratak na modru klupu zasad nema u planu.

index