Josip Bevanda iz Širokog Brijega kandidat za predsjednika NS BiH

...za scsport.ba riječima:

Dakle, javno ističem kandidaturu. Vjerujte, to je hrabar potez. Međutim, na njega se nisam slučajno odlučio. Imam matematiku kako postati predsjednik NS BiH", rekao je Bevanda, naglasivši:

„I na nedavnom sastanku u Zenici sa svim predsjednicima županijskih i kantonalnih saveza iz Federacije BiH rekao sam da ću se kandidirati za predsjednika NS BiH. To je sada i zvanično".

Na pitanje zašto se kandidirao, Bevanda je odgovorio:

„Zato što se velika ikona našeg nogometa nije kandidirala, a to je Ivica Osim. On da je bio kandidat iz Sarajeva ne bi mi na pamet palo da se kandidiram i moja županija podržala bi ga za predsjednika Saveza".

Da se za predstojeću Izbornu skupštinu NS BiH lobira na sve strane, te da se prave svojevrsne koalicije, pa i izborni stožeri po uzoru na političke izbore, otkrio je i Bevanda.

„Moj izborni stožer neće biti u Širokom Brijegu, već u Sarajevu", kazao je Bevanda, a potom donekle pojasnio šta kao predsjednik NS BiH može uraditi za dobrobit bh. nogometa:

„Sa Josipom Bevandom i sportskim radnicima cijele BiH može biti bolje. Borac sam protiv korupcije koja je i danas rak rana Saveza. Simptomatično, jedini sam odbio dil na izborima u Nogometnom savezu Federacije. Poslao sam tako poruku da sa Bevandom nema trgovine. Jedini imam program koji se bazira, kako sam već rekao, na sređivanju stvari u našem nogometu. Čovjek sam koji može ujediniti sve. Ovo je moja domovina i želim biti predsjednik NS BiH, koji će u tom slučaju raditi jedinstvenom poput zdravih pluća, gdje bi jedno krilo bila Federacija, a drugo Republika Srpska".

I pored toga što je uz Mileta Kovačevića označen jednim od glavnih krivaca za suspenziju NS BiH od strane FIFA i UEFA u travnju 2010. godine (predvodili one koji su odbili statutarne promijene zahtijevane iz Niona i Ciriha) Bevanda tvrdi da on nije krivac za tadašnji sunovrat.

„Evo, sada javno kažem. Moj i cilj nogometnih radnika koji me podržavaju u kandidaturi je da iz Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo u Izvršni odbor NS BiH uđe Dino Selimović, direktor Sarajeva, koji će se sa Dinom Begićem natjecati na Izbornoj skupštini", govorio je Bevanda decidno tvrdeći da ga FIFA i UEFA nisu etiketirale kao nekoga ko je rušio bh. nogomet.