Još jedan višestruki prvak Europe poražen je u Rijeci

HNK Rijeka, AC Milan
Rijeka - Milan 2:0
Stadion HNK Rijeka na Rujevici. Sudac: Vad (Mađarska) - 7.
Gledatelja: 8.021. Strijelci: 1:0 Puljić (7'), 2:0 Gavranović (47'). Žuti kartoni: Andre Silva, Antonelli, Locatelli (Milan), Maleš (Rijeka).

RIJEKA: Sluga 7, Vešović 6,5, Župarić 7, Elez 6,5, Žuta 6,5, Maleš 7, Pavičić 7, Acosty 6, (76' Punčec) -, Puljić 7,5, Kvržić 7, (86' Mavrias) -, Gavranović 7,5, (80' Črnic) -,

MILAN: Storari 5,5, Zapata 5,5, Paletta 5,5, Romagnoli 5,5, Calabria 6, Zanellate 5,5, (73' Abate)-, Biglia 6, Locatelli 6, Antonelli 5,5, (80' Forte) -, Cutrone 6, Andre Silva 5,5.

Više nego dostojno oprostili su se nogometaši »Rijeke« od nastupa u Europskoj ligi ove sezone. Na Rujevici je pao veliki »Milan«, ni približno onako moćan i snažan kao u svojoj bogatoj povijesti, ali »Milan« je uvijek - »Milan«.


Još jedan višestruki prvak Europe poražen je u Rijeci (Real Madrid, Feyenoord...) i to je nešto će se pamtiti za sva vremena. Pamtit će se i da je nogometašima »Rijeke« malo nedostajalo da prvi put nakon 27 godina prezime u Europi. Da su Riječani uzeli samo bod protiv AEK-a na Rujevici pobjedom nad »rossonerima« zaključili bi svoje natjecanje u skupini D na drugom mjestu koje jamči prolaz u drugi krug natjecanja. Šteta...

Riječani su ostvarili pobjedu u retro stilu po oprobanom receptu uz pomoć kojega je Matjaž Kek ostvario većinu svojih velikih europskih pobjeda u prijašnjim euroligaškim sezonama. »Milana« je svladala »Rijeka« u taktičkom dijelu iz prve ili druge sezone Europske lige: ponizna, borbena, bez velike igre, ali odlučna ostvariti veliki rezultat koji će neovisno o činjenici da je Gennaro Gattuso u Milanellu ostavio većinu svojih najjačih igračkih snaga zauzeti istaknuto mjesto u klupskoj povijesti.

Ovako su svojevremeno na Kantridi padali »Stuttgart«, »Feyenoord« ili »Standard Liege«, a tada aktualni osvajač Europske lige, »Sevilla«, se spasila od poraza u sučevoj nadoknadi vremena.

Puljićeva majstorija
Matjaž Kek odlučio je ovoga puta u potpunosti žrtvovati dojam na uštrb - rezultata. »Rijeka« je igrala jedino kako je mogla bez niza igrača oko kojih trener »Rijeke« inače gradi igru svoje momčadi: čvrsto u bloku, a onda kroz oduzetu loptu pokušati odjuriti u kontru. »Bijeli« su prepustili gostima loptu, ali uskratili prostor bez kojega ni »Milan« u jačem sastavu od ovoga ne bi tako lako ulazio u šanse. Tri stopera gostiju naigrala su se nogometa kao rijetko kada, uzalud kada u prvom poluvremenu »Milan« ne bi došao ni u polupriliku da u 39. minuti Darijo Župarić nije krivo procjenio (prvi i zadnji put na utakmici) let lopte, a Cutrone izašao ispred Sluge. Vratar Riječana je pravovremenim istrčavanjem uskratio gostujućem napadaču vrijeme za reakciju pa je pokušaj loba završio iznad gola.


Nije ni »Rijeka« bila puno opasnija, ali mogla je na odmor otići s dva gola razlike. Jakov Puljić u 7. minuti namjestio je loptu na slobodan udarac s preko 20 metara, a snažno i precizno udarena lopta završila preko živoga zida u gornjem desnom kutu nemoćnog Storarija - 1:0. Prekrasan pogodak nema veze s četiri desetljeća na leđima iskusnog vratara »Milana« koliko umjesnošću izvođača. Deset minuta nakon vodećeg pogotka Puljić je udarcem s 18 metara poslao loptu kraj bliže vratnice, a nakon pola sata utakmice navijači su ustali sa svojih mjesta kada je Puljić dočekao Vešovićev ubačaj na drugoj vratnici i glavom poslao loptu zamalo kraj gola. Kao da se Jakov preplašio novoga pogotka...