Johan Cruijff: Oranje su igrale ružan, vulgaran, nenogometni stil

Osim što je izgubila finale Svjetskog prvenstva, Nizozemska je neke nogometne zaljubljenike razočarala svojim vrlo oštrim pristupom susretu. Među njima je i sam Johan Cruijff piše sportnet.hr.

"Nažalost, Nizozemska je igrala jako prljavo. Bio je to ružan, vulgaran, tvrd, hermetički zatvoren, nimalo privlačan i ne posebno nogometni stil igre. Da su pobijedili, barem bi mogli biti zadovoljni ishodom, no izgubili su", prokomentirao je nekadašnji nositelj narančastog za španjolske medije.

Cruijff se također slaže da je sudac Howard Webb morao biti rigorozniji prema izabranicima Berta van Marwijka: "S obzirom na startove Van Bommela i De Jonga, Nizozemska je brzo trebala ostati s devetoricom na terenu. To su bili toliko grubi prekršaji da je i mene zaboljelo. Boli me i što je Nizozemska izabrala takav put prema naslovu".

Prisjetio se pritom i polufinalnog obračuna u Ligi prvaka, kada su snage odmjerili Barcelona i Inter: "Pitali su me u Nizozemskoj prije finala možemo li odigrati poput Intera i zaustaviti Španjolce isto kao što je Mourinho zaustavio Barcelonu".

"Rekao sam - nikako, ne zato jer mrzim taj stil igre, nego zato što sam bio uvjeren da Nizozemska neće odstupiti od svog stila. Pogriješio sam. Ne mogu sve nizozemske igrače staviti u isti koš, ali nisu ni daleko od toga. Jednostavno nisu željeli loptu", pričao je Johan Cruijff.

Piše: Borna Rupnik / sportnet.hr