Je li ova Hrvatska bolja od one Ćirine i Bobanove iz 1998. godine?

Honduras, SP Brazil, krađa, Facebook, Hrvatska, Brazil, Hrvatska, SP Brazil, Vatreni, Hrvatska, SP Brazil, Vatreni, Zagreb, Hrvatska zemlja, Vatreni, hrvtaska vatreni, Zvonimir Boban
Zvonimir Boban debitirao je u dresu hrvatske reprezentacije na riječkom travnjaku prije 26 godina. Riječani će na drugom stadionu, na Rujevici, ispratiti Čačićeve »vatrene«, orkestar maestralnog dirigenta Luke Modrića (s naslovom prvaka Europe s Real Madridom?), u osvajački pohod na Napoleonovu zemlju - Francusku.

Dvije »desetke«, po filozofiji igre, karakteru. Umjetnici u kopačkama. Crtaju nogomet na zelenoj travi. Čarobnjak Modrić trči za brončanim jahačem - Bobanom. Boban o Modriću - »Sjajan! Obožavam ga. Fenomenalne su njegove tehničke i taktičke mogućnosti. Čita situacije, ofenzivne i defenzivne, bolje od ostalih. U glavi ima nekoliko rješenja prije dolaska lopte«.

Je li ova Hrvatska bolja od one Ćirine i Bobanove iz 1998. godine? Većina, među njima i izbornik Čačić, uvjerena je da ova ekipa može daleko, do polufinala... Ne skriva se Čačić. Objašnjava, preuzimajući veliki teret odgovornosti, da optimizam koji se pojavio u javnosti ima uporište u činjenicama da su igrači u najboljim godinama, da su nositelji igre u velikim klubovima, Real Madridu, Barceloni, Juventusu, Interu... Da imaju iskustva igranja na europskim i svjetskim prvenstvima. Pravo na bujanje samopouzdanja. I optimizma!

Josip Skoblar, »francuski vitez«, uvjeren da je Bobanova generacija bila kvalitetnija. Nedostajao je samo Bokšić uz Šukera. Po Skoblaru, najboljem hrvatskom nogometašu svih vremena (o ukusima...), »brončani« su jači jer su bili lideri. Trio Boban, Prosinečki, Asanović je - drugi planet.

Modrić, Rakitić, Brozović (Kovačić), sada imaju priliku promijeniti povijest. S Rujevice će (nakon susreta sa San Marinom 4. lipnja), krenuti u osvajački pohod. Preko Turske, Češke i Španjolske, u prvoj fazi po skupinama, do tko zna gdje... Apetiti su veliki. Hrvatska je već u loptačkoj groznici hrvatskog ponosa. Primirili su se i »dinamitaši«, veliki Hrvati koji su pozivali na bojkot reprezentacije. Zbog Mamića, Šukera... Svojedobno su popisivali kafiće u kojima se gledao prijenos utakmica naše reprezentacije. Kolektivno ludilo, svojstveno samo - nama. Kao da je virus izašao iz Sabora.

Reprezentacija je svetinja, jedina može ujediniti »ustaše i partizane«. Koga briga tko će od političara (predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Orešković, pa Karamarko...), trčati u pomoć pobjednicima. Na slikanje, naravno. Hrvatski je nogomet najbolji hrvatski proizvod. Još uvijek u Kini i Australiji, Brazilu i na Bliskom istoku svi znaju samo za nama omraženog Šukera. Jer, jasno je svima, kao u »Kumu«, da su politika i kriminal jedna te ista stvar... Nogomet je radost. I onaj u močvari.

Zvonimir Boban postao je savjetnik predsjednika FIFA-e Giannija Infantina. Aplaudira cijeli svijet. »Desetka« na terenu i izvan njega. Boban je Talijanima kazao: »Vaši su političari kao i naši, pokrali su nas. Ukrali su nam osmijeh i optimizam«.

Zvonimir Boban nije htio biti avanturist, jeftina prostitutka u hrvatskom nogometu, nikome nije htio biti na putu, surađivati s neistomišljenicima, dočekao je svoj trenutak. Postao je najutjecajniji Hrvat u svjetskom nogometu. Jer, uvijek stvari legnu na svoje mjesto.

Rui Costa, nogometaš znalac, rekao je za Bobana igrača: »Bio je toliko dobar da poželiš sjesti na sredini terena i gledati ga dok igra...«

Boban je Hrvatsku uzeo za ruku i odveo je do brončanog postolja. Bez obzira na neke grehove u onoj polufinalnoj utakmici s Francuzima. Kada je Thuran zabio jedina dva gola u karijeri... Luka Modrić će s Rujevice povesti Hrvatsku u Pariz, gdje nas 12. lipnja čeka prva utakmica s Turcima, koji su u pripremnoj utakmici namučili Engleze (1:2) u Manchesteru. Odaslali upozorenje Čačiću. Izbornik Fatih Terim je premazan svim mastima. S Turcima nećemo nikada izravnati onaj račun iz 2008. godine, primljena pogotka u 120. minuti... »Ukrali« su nam polufinale.

Ćiro je imao Bobana, Čačić ima Modrića! Obojica poezija u pokretu.

Boban je Europu pokorio s Milanom u Ateni (svladao Cruyffovu Barcelonu 4:0), Modrić će na krov starog kontinenta, najvjerojatnije, u subotu u Bobanovom drugom gradu, Milanu, s Real Madridom.

novilist.hr