Jadran Topić: ‘Bilo nam je lakše raditi u HŠK Zrinjskom, imali smo naš novčanik i Herceg Bosnu’

Nakon što se odlučilo da će biti ponovno pokrenut Hrvatski športski klub Zrinjski, za prvog predsjednika kluba izabran je Jadran Topić.

On je za Večernji list kazivao nešto o tim turbulentnim vremenima i počecima rada obnovljenog mostarskog nogometnog kluba.

- Bila su to tada uistinu turbulentna vremena. Pucalo se na sve strane, vodio se rat, ali taj aspekt društvenog života, kakav je sport ili kultura, i u takvim smo vremenima morali njegovati. Do mene je došao pokojni Ćubi (riječ je o Ivanu Ćubeli, novinaru Večernjeg lista i Radiopostaje Mostar, nap. a.) koji mi je kazao kako ponovno treba pokrenuti rad Zrinjskog. Naravno, kako je tako nešto bilo u planu, ljude koji su trebali doći na obnoviteljsku skupštinu kluba dovodili smo sa svih strana. Svi smo tada na umu imali samo jednu vodilju - kako na noge podići jak i stabilan HŠK Zrinjski, kazao je za "Večernjak" Jadran Topić, prvi predsjednik Hrvatskog športskog kluba Zrinjski.

Klub je počeo trenirati i igrati prijateljske utakmice. Topiću su u najpozitivnijem sjećanju ostale prve utakmice.

- Promovirali smo ime Zrinjskog počevši od Imotskog, pa sve do Njemačke i Kanade gdje smo igrali na turnejama. Pogotovu smo među hrvatskim iseljeništvom bili uvijek rado viđeni gosti. Pripreme za takva putovanja ću uvijek pamtiti po dobrome. Protiv Imotskog smo igrali prvu službenu prijateljsku utakmicu. Ma već i tada smo imali jaku momčad, a igrali smo i dopadljiv nogomet. Za treninge smo se snalazili kako smo znali u umjeli, trenirali smo čak i na širokobriješkoj Pecari. Uglavnom, bilo je teško sve postaviti u normalan ritam, ali nekako smo sve uspijevali - prepričao je Topić.

Topić sada rijetko dolazi na stadion pogledati koju utakmicu Zrinjskog. Učini to kada su ljepše vremenske prilike, kada se igraju neki posebni derbiji, ili kada se igraju europske utakmice.Trenutačna situacija u kojoj se nalazi prva momčad ni njega ne ostavlja ravnodušnim.

- Ipak sam ja čovjek u godinama i nije mi tek tako jednostavno po lošijem vremenu sjediti na tribinama. Naravno, postoje prigode kada pratim susrete. Doduše, odgovara mi kada se u posljednje vrijeme utakmice Zrinjskog prenose na TV-u, barem njih nikada ne propuštam - dodao je Topić te se još nadovezao:

- Znam da trenutačna situacija na ljestvici nije najbolja, ali i da se dogodi onaj najgori scenarij pa Zrinjski i ispadne u niži rang, to po meni ne bi bio kraj svijeta. Bitno je ono što nosi ime ovoga kluba i što ono predstavlja među bh. Hrvatima. Zrinjski će, siguran sam, opstati bez obzira gdje god bude igrao, bilo to u Europi ili u nekom nižem rangu natjecanja. Znam da je sada velik problem i financiranje rada kluba. Našoj tadašnjoj upravi bilo je puno lakše u tom pogledu. Imali smo Herceg Bosnu, imali smo, dakle, neki svoj ‘takulin' iz kojeg smo lakše mogli financirati rad kluba. Sadašnja uprava nema takvu prednost kakvu smo mi imali, zbog toga je i njihov posao tim teži. Ipak, voditi Zrinjski i ne bi trebao biti neki lagan posao, uvijek se može bolje i uvjeren sam kako naš klub očekuje još puno dobrih rezultata u jednoj svjetlijoj budućnosti - zaključio je Jadran Topić.
Večernji list