Iz NS BiH poručuju: Vjerujemo kako će reprezentacija Bosne i Hercegovine uskoro igrati na Širokom i u Mostaru

NS BIH, Safet Sušić, NS BIH, KUP BIH, nogomet, NS BIH, raspad, NS BIH, tučnjava, FK Radnik, FK Željezničar, bh nogometna reprezentacija, igranje, Široki Brijeg, Mostar, nogometni savez BIH, Premijer liga BiH, snijeg, odgoda, NS BIH, kazne, bodovi, NS BIH, kazne, Premijer Liga BiH pregled, NS BIH, NK Široki Brijeg, FK Velež, premijer liga BIH natjecanje, NS BIH, kazne, eufa, Premijer Liga BiH pregled, nogomet
...u Brazilu, ali se, kako kažu, i "punim jedrima pripremaju za nove izazove".

U posljednje tri godine Savez se konsolidirao na svim organizacijsko-administrativnim poljima, posebno na financijskom planu, a istinsku novčanu injekciju u "kući nogometa BiH" očekuju u kolovozu, kada bi, zbog sudjelovanja na Svjetskom prvenstvu, iz FIFA-e na njezin račun trebalo biti uplaćeno oko osam milijuna američkih dolara.

- Kada sam stupio na dužnost generalnog tajnika prije četiri godine, imali smo velikih problema i prije same suspenzije od strane FIFA-e i UEFA-e. Prije svega, problemi su bili financijske prirode, ali i u svakom drugom smislu. Prionuli smo na posao i timski rad donio je rezultate, za što velike zasluge pripadaju Odboru za normalizaciju i ostalim ljudima koji su se prihvatili posla. Od Saveza smo napravili respektabilnu instituciju. Istinski smo fenomen, jer smo od suspenzije stigli do Svjetskog prvenstva u Brazilu. Osim prvog plasmana BiH na SP, učinjeno je još mnogo pozitivnih stvari i možemo biti ponosni zbog toga, rekao je za Anadoliju Jasmin Baković, generalni tajnik NS BiH.

- Naša financijska situacija uvijek ovisi i od rezultata A reprezentacije, te ćemo, zbog sudjelovanja na SP, još bolje financijski stajati. Planiramo zaradu i od plasmana na predstojeće Europsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj, čime bismo poboljšali „krvnu sliku", dodao je.

Nogometna A reprezentacija BiH 4. rujna prvi put utakmicu će odigrati u Tuzli. Na stadionu "Tušanj" u prijateljskom susretu snage će odmjeriti s Lihtenštajnom, a iz NSBiH najavljuju kako će u sljedećem razdoblju bh. državna momčad igrati i u drugim gradovima svoje zemlje.

- Namjera je svakako proširiti krug stadiona i gradovi na kojima bi igrala A reprezentacija. Dugo smo igrali na olimpijskom Koševu, pa zeničkom Bilinom polju. Probili smo sada led i dogovorili utakmicu u Tuzli protiv Lihtenštajna, gdje će se odigrati prva, povijesna utakmica u tom gradu. Želimo da BiH igra i u drugim gradovima. Vjerujemo kako će doći brzo vrijeme da naša A momčad igra i u Banjaluci, Širokom Brijegu i Mostaru. Radit ćemo puno na tome i nadamo se da će postojati dobra volja u tim gradovima da organiziraju neki od prijateljskih susreta, jer za kvalifikacione je potreban određen stupanj infrastrukturnih uvjeta, istaknuo je Baković, rekavši da će BiH, zbog sve kompleksnijih kriterija UEFA, domaće utakmice u kvalifikacijama za EURO 2016 igrati na stadionu "Bilino polje" u Zenici.

Najavio je i dodatna poboljšanja u organizaciji domaćih natjecanja, pa i mogućem smanjivanju broja klubova u Premijer ligi BiH.

- Mnogo je ideja čiji je cilj unaprjeđenje ne samo Premijer lige BiH u seniorskoj konkurenciji, nego i juniorskoj, kadetskoj, ženskoj i u malom nogometu. Učinili smo mnogo formiranjem zajedničkih natjecanja u ženskom, omladinskom, kao i u malom nogometu, stvorivši dobre pretpostavke za podizanje kvalitete natjecanja. Za klubove u seniorskoj PL BiH uložili smo mnogo u pogledu sponzorstva. Treću sezonu imamo generalnog sponzora. Osigurali smo i lopte za seniore i momčadi omladinske državne lige. Od sljedeće sezone igrat će se Adidas Brazuca loptama. Klubovima smo dali i financijske olakšice, oslobodivši ih određenog duga, te ih uvjetovali da ta sredstva moraju uložiti u razvoj infrastrukture, pojasnio je Baković.