IVICA OSIM: FIFA i UEFA određuju igru i pravila

Čim smo suspendirani, ponovo se počelo pričati o Osimu, ali on je negirao da ga FIFA i UEFA zovu u Komitet za normalizaciju. Čak i nakon što je službeno objavljeno da je član tijela koje su međunarodne nogometne asocijacije formirale, jedan od najvećih živih nogometnih filozofa ponovo se ne želi predstavljati kao spasitelj bh. nogometa.

Na pitanje kako se izbaviti iz teške situacije, Osim je jučer za Dnevni avaz rekao:

- A šta je teško? Recite mi da i ja znam. Ne znam šta im ja mogu pomoći? Ne mogu ja, svi smo mi bespomoćni... - rekao je Osim pa je nastavio:

- Uvijek se nešto borimo i borimo, ali treba se već jednom izboriti za sva vremena i da ostane tako. Ne može više čovjek ovo izdržati. Mentalno je teško, narod je preumoran od borbe - govori Osim.

Na pitanje da li su ga zvali u Beč, Osim odgovara:

- Komitet? Pa eto, priča se. Još ne znam ni ko zove. Dok ne sjednem s ljudima iz FIFA-e i UEFA-e, ne znam ništa. Barem će mi oni nešto reći da znam - odgovorio je Švabo.

Na ponovno pitanje ide li u Beč, Osim je uzvratio:

- Nema hoćeš-nećeš. Ne mora me niko posebno zvati, nije to takva pozicija da možeš razmišljati o tome. Prevelika je odgovornost. FIFA i UEFA određuju igru i pravila. No, ako vidim da je to utopija, onda na taj Komitet neću trošiti vrijeme.

Ostaje mi nada da FIFA i UEFA na ovaj način ipak žele pokazati da im je stalo. Ali, ako mi sami sebi ne možemo pomoći, onda to ne može niko drugi. Ako bude tako, onda smo svi mi bespomoćni, beznadežno bespomoćni - kaže Osim.

Upitan da odgovori kako zamišlja rad Komiteta za normalizaciju i jesu li šestorica izabranih sposobna razbiti duboko ukorijenjene podjele, Osim je rekao:

- Iako treba poštovati svačije mišljenje, tvrdoglavost nije kvalitet. Treba tu znati malo popustiti. Nismo mi najvažniji na svijetu, jer da jesmo, ne bismo bili tu gdje jesmo. Moramo se i mi nekada znati povući - tvrdi Osim.

izvor: dnevniavaz.ba