Istraga o nasilju nad Ultrasima

Zastupnici bloka hrvatskih stranaka zatražili su u federalnome Parlamentu provedbu istrage oko brutalnog nasilja koji su pripadnici sarajevske policije primijenili prema navijačima mostarskog Zrinjskog, popularnih Ultrasa, što su evidentirale brojne kamere, ali i iskazi desetaka navijača koji su se suočili sa snagama (ne)reda za vrijeme utakmice Zrinjskog i Željezničara, ali i izvan zidina stadiona Grbavice, piše vecernji.ba. Zastupnik HDZ-a BiH u federalnom Parlamentu Vjekoslav Bevanda je na jučerašnjem zasjedanju Zastupničkog doma zatražio je da se provede istraga o postupanju bošnjačke policije koja je prema brojnim ocjenama, pa i policijskih profesionalaca prekoračila ovlasti te što je još gore sudjelovala u raspirivanju nacionalizma psujući navijačima Zrinjskog hrvatsku majku i izgovarajući druge pogrdne riječi.

Ozbiljan zahtjev

S govornice Parlamenta je predsjednik HKDU-a Ivan Musa zatražio vrlo precizne odgovore oko incidenta koji se u dijelu sarajevske čaršije klasičnim spinom pokušao isključivo predstaviti kao sukob huligana i policije, što apsolutno nije slučaj. Tako je Musa zatražio da se navedu članci i odredbe zakona po kojima je zapovjednik bošnjačka policije Vahid Ćosić naložio da se isprazni tribina s navijačima Ultrasa iako službeni delegat utakmice to nije tražio što je preduvjet za poduzimanje bilo kakve intervencije. Musa je zahtijevao i odgovor po kojemu je zakonu moguće pendrečiti iznemoglog mladića koji ne pruža nikakav otpor a što je vidjela cijela javnost u BiH, te po kojim odredbama zakona i policijskim pravilima predviđeno stvaranje špalira izvan stadiona gdje je svaki navijač Zrinjskog dobio udarac pendrekom ili štitnikom te da im je pri tome psovano hrvatsko podrijetlo.

Hrvatska zastava

Također je zatražio i istragu zašto je oteta zastava hrvatskoga naroda i tko je zabranio i po kojim zakonskim odredbama njezino prikazivanje. Dodatno je inzistirao da se istraži raniji incident i kazne počinitelji međudržavnog incidenta u kojemu je spaljena zastava RH, a što je praktično ostalo samo kao zaboravljena priča, iako su dobro vidljiva lica svih izgrednika.