Igor Štimac: U Hercegovini je posebna ljubav prema reprezentaciji

S krunicom u ruci došao je Igor Štimac pred novinare posljednjeg dana priprema u Hercegovini.

- Volim je imati u ruci - kratko je rekao Štico i okrenuo se dojmovima:

- Čista desetka, dojmovi su fantastični. Priželjkivao sam dobre uvjete, a dobili smo i više od toga. Ovdje je posebna ljubav prema reprezentaciji. Tu je publika koja nikad neće okrenuti leđa reprezentaciji. U Hrvatskoj su mnogi bili okrenuli leđa reprezentaciji, ali i oni su se vratili. Sve to diktiraju rezultati, kada su oni dobri, oni koji kritiziraju ispadaju smiješni.

Štimac o Haliloviću: Nisam se čuo sa Sušićem, on zna da je Alenova odluka da igra za Hrvatsku logična

Izbornik je na treningu u Mostaru doživio ovacije. Skandiralo mu se.

- Znao sam da će do toga doći. Sve sam u životu radio na iskren i pravedan način. Imam sve što pravi trener mora imati. Došao sam na ovu poziciju u specifičnim uvjetima, ljudi mi nisu vjerovali, smatrali su pogrešno, da sam imao neke druge razloge, a razlozi su jedino moja želja da pomognem hrvatskom nogometu - govori Štimac.

U Međugorje je na pripreme poveo Alena Halilovića, kako bi izbornik ocijenio Dinamova "wunderkinda"?

Tomasov mi je jako interesantan. Ima Mandžukićevu crtu. Neumoran je.

- Halilović definitivno ostaje s nama za Škotsku. Vidjet ćemo hoće li nastupiti. Kakva je žurba, pa nije još napunio 17 godina. Nisam ga zvao da zadovoljim formu ili da prekinemo sagu za koga će igrati, nego zbog toga što ima kvalitetu igrati na potrebnoj razini. U to sam se apsolutno uvjerio u Međugorju, ali ima puno toga za učiti. Njegov smisao za igru pokazuje da imamo dijamant i ja ću mu otvoriti prostor, to će se događati postupno. Mora naučiti još neke stvar pokraj onoga što mu je Bog dao - nahvalio je izbornik Alena.

U petak navečer Štimac se prvo u Čapljini na otvaranju podružnice "Uvijek vjerni", a zatim u Međugorju u hotelu "Villa Regina", družio s Thompsonom i Matom Bulićem.

Ne vidim trenera koji bi se odrekao Luke Modrića. Ne čudi me što bi ga Mourinho vodio sa sobom u Chelsea

- Bilo je to De luxe, baš veličanstveno. Posjetili su nas naši veliki prijatelji. Zapjevali smo skupa. Ne sjećam se kad sam zadnji put zapjevao "Mare i Kate". Kao da opet ta pjesma postaje hit - smije se sjajno raspoloženi Štico.

Pripreme u Međugorju bile su ležernije. Igrači su imali dosta slobodnog vremena. Navečer su mogli i izići nekoliko sati.

Jedino je Modrić kod mene igrao kad nije bio 100 posto spreman. Ali to je uvjetovalo da gurnem Radoševića koji je bio najspremniji i mogao je "pokriti" Luku

- Igrači su prava klapa. To će se na pravi način morati pokazati kad bude teško. Lako je biti dobra klapa kad je tambura, kad ima Peco koncert u Gardensu, to može svatko. Dobra klapa se vidi kad je dobar protivnik, kad imaš igrača manje, kad se sudac zafrkava, tu se pokazuje. Kao u Walesu. U Walesu se dogodila fantastična stvar, rekao sam im da ne trebaju razmišljati o mojim odlukama nego ih provoditi. Ako odlučim da igraju s tri otraga, ne trebaju misliti kako će se to odraziti. Iziđi i igraj.

Škotski mediji najavljuju da njihova reprezentacija u Zagreb dolazi na izlet.

U Širokom Brijegu je rođen moj djed, nemam često prilike tamo otići

- Neće me prevariti. Mogu biti samo bolji nego što su bili. Te njihove priče na "pušim". Ne želim čitati niti slušati što govore. Prostudirao sam ih, onda sam shvatio da sam trošio vrijeme. Poznajem Gordona i svjestan sam da on mora nekoga pobijediti da bi pokazao kako njegov dolazak ima smisla. Ali to nećemo biti mi, ne smijemo biti mi - kaže Štimac. Na pripremama u Međugorju nitko kod njega nije dobio minus, svi su dobili plus, a neki i više od toga

- U ovom trenutku jako me intrigira Milić. Kod njega vidim nešto što bi moglo unaprijediti našu igru, nešto što će "razbuditi" Strinića. Miliću dajem drugi plus - rekao je Štimac i otkrio:

Protiv Škotske bi mogli igrati s tri napadača. Imamo ih dovoljno

- U kontekstu HNL-a najzanimljiviji mi je golman Mikulić iz Osijeka. On mi se sviđa. To je jedini golman u Hrvatskoj koji je vladar 16-terca. On bi u budućnosti mogao biti u kontekstu najužeg izbora.

Što je s Kelavom i Blaževićem?

- Niti Kelava niti Blažević se nisu nastavili dizati. Ako golmani imaju vrlo izražen hendikep igranja nogom onda stavljam sebe u sumnju zašto ga zovem i stavljam u reprezentaciju. Igra nogom nije stvar koju je problem naučiti. Svakome dajem vremena koliko treba. Kalinić je s nama bio spletom okolnosti, rekli su mi da je Blažević ozlijeđen. Vidim da neki "seruckaju" da sam ga zvao zbog menadžera i zato što je hajdukovac. To je ono gdje stanuje zloća.

24sata.hr