Igor Štimac napokon dobio bitku na Neretvi

Nakon dvomjesečnog mačevanja Igor Štimac napokon je dobio bitku na Neretvi i oduzeo sav manevarski prostor lokalnim moćnicima Peri Vićanu i Stipi Gabriću Jambu. U ponedjeljak je, naime, u Registar udruga službeno uknjižena županijska nogometna skupština Štimčevih simpatizera pod vodstvom predsjednika Tomislava Jurjevića, čime je oporbeni nogometni blok zaokružio kvorum od 25 glasača uoči nedjeljne izvanredne skupštine.

Dok Štimac zagrijava motore za drugu rundu izbora i demontažu vladajuće garniture Hrvatskoga nogometnog saveza (20. veljače u hotelu Westin), Zdravko Mamić na drugoj strani nastavlja popunjavati kadrovsku križaljku dodjeljujući lena odanim vazalima. Instalirao je Tina Doličkog (predsjednik Lokomotive) na mjesto predsjednika Disciplinske komisije, šefu Dinamove omladinske škole Romeu Jozaku darovao je funkciju šefa Stručne komisije u Rusanovoj 13 te u ponedjeljak Nevenka Herjavca u Udruzi prvoligaša zamijenio svojim karlovačkim saveznikom Nevenom Šprajcerom.

Budući da Ivana Heraka zbog škakljivog dosjea nije stigao ukomponirati na platno, a Ante Vučemilović mu baš ne šmeka, Zorislav Srebrić nametnuo se kao logičan izbor za dužnost glavnog tajnika pa će 71-godišnji "ge-te" u srijedu dobiti novi mandat do 2015. godine. Raspisani natječaj za tajnika puko je zadovoljavanje forme, kontest uobličen tako da u ambicioznijem kandidatu u startu ubije volju za natjecanjem. U obzir, otprilike, dolaze samo kandidati treće životne dobi s dvadesetak godina iskustva na radnim mjestima u vrhu nogometne organizacije, koji rečenicu počinju riječima "u pravu ste, Zdravko"...

U paketu s viješću o dubrovačkoj pobjedi Igora Štimca u ponedjeljak se pojavila informacija da su dvojica istarskih zastupnika u HNS-ovoj skupštini promijenila zastavu i pretrčala u Mamićev tabor. Prema nekim izvorima, to je plod friškog pakta Mamića i Istrina ruskog gazde Ščeglova, ali Štimac opovrgava tu informaciju i kaže da su istarski zastupnici u HNS-ovoj skupštini "čvrsti kao bedem".

Štimac u nedjelju računa na 25 sigurnih glasača, iako u njegovu taboru tiho kalkuliraju i s brojkom 28. Prostora za veliki izborni inženjering i "gerimandering" nema, ali zato prostora za pravnu bitku i osporavanja ima napretek. HNS-ovi pravni stručnjaci žongliraju pravnim finesama "sazivanje" i "održavanje" skupštine, dodaju da se na izvanrednoj skupštini ne može birati novog predsjednika, a Štimac najavljuje da se 20. veljače ne kani zaustaviti na svrgavanju Vlatka Markovića s vlasti. Istoga dana on je odlučio preuzeti žezlo i krunu.

Dobije li ponovljene nogometne izbore, Igor Štimac u ponedjeljak ipak neće osvanuti u predsjedničkom uredu Rusanove 13. Vladajućoj garnituri ne pada na pamet sići s vlasti dok ne iscrpi sve pravne mogućnosti, a ta je lepeza prilično široka. Štimčevu pobjedu legalnom u roku 30 dana mora proglasiti zagrebački Ured državne uprave, a taj se odvjetak Bandićeva establishmenta u prvoj izbornoj rundi jasno svrstao na Mamićevu stranu. Druga instanca je Ministarstvo uprave, a u sapunici koju nije tako teško zamisliti slijede još i Upravni ili Ustavni sud, pa čak i Međunarodni sud za zaštitu ljudskih prava.

izvor: jutarnji list